İMAR KANUNU DEĞİŞECEK 

ANKARA - Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, İmar Kanununda değişiklik öngören hükümet tasarısını bu dönemde yasalaştırmayı planladıklarını belirterek, ''Bu yapı sektörümüze çok ciddi anlamda bir kalite, vasıf kazandıracak ve getirecek'' dedi.
Demir, Yapı Endüstri Merkezi tarafından düzenlenen ''22. Uluslararası Ankara Yapı Fuarı''nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyada ekonomik büyüklük olarak çok iyi bir seviyeye geldiğini, artık G-20 zirvesinde çok etkin söz sahibi bir ülke konumunda olduğunu söyledi.

Türkiye'nin her geçen yıl bu konumunu daha da iyiye götürme noktasında mesafe kat edici çalışmalarını hızla devam ettirdiğini belirten Demir, ''Bugünkü kriz ortamında dahi zorlukları aşa aşa çalışma gücüyle birlikte iyi bir gelecek vizyonuyla sağlıklı bir şekilde geleceğe emin adımlarla yürümektedir'' dedi.

Türkiye'nin bu yürüyüşüne en çok katkı sağlayan sektörlerden bir tanesi inşaat ve yapı olduğunu ifade eden Demir, bu organizasyonun da bu noktada önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin geçen yıl yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde dünyada 2. sıraya yükseldiğini anımsatan Demir, bu durumun da Türkiye'nin önüne bu alanda ''birinci olabiliriz'' hedefini koyduğunu kaydetti.

İMAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

Bu arada Bakan Demir, açılışın ardından gazetecilerin İmar Kanununda değişiklik öngören hükümet tasarısına ilişkin sorularını yanıtladı.

Demir, tasarının komisyondan geçtiğini ve Mecliste yasalaşmayı beklediğini anımsatarak, şunları söyledi:

''Tasarı, 27, 28, 42 ve 44. maddelerde bir değişiklik öngörüyor. Bu müteahhitlik sistemine bir sicil kayıt sistemi getiriyor. Bir de inşaatlarda artık belgeli usta çalışmasının önünü açan bir sistem hayata geçtiğinde yapı sektörümüzde özellikle... Bir de fenni mesuliyet sisteminde ilave düzenlemeler getiriyor. Standart dışı, kalitesiz malzeme kullanımını ve inşaat imalatlarında işi temiz, düzgün yapabilecek belgeli eleman çalıştırılmasının önünü açıyor. Bir de Anayasa Mahkemesinin bir iptal gerekçesiyle ilgili ruhsata aykırı yapılarla ilgili ceza sistemini yeniden düzenleyen 4 maddelik bir değişiklik. Bu yapı sektörümüze çok ciddi anlamda bir kalite, vasıf kazandıracak ve getirecek.''

Demir, tasarıyı, bu dönemde yasalaştırmayı planladıklarını söyledi.

Bakan Demir, kaliteli malzemenin üretiminden dolaşımı ve kullanımına varana kadar takip edilmesinin bakanlığın ana görevlerinden biri olduğunu ifade ederek, ''Kaliteli, güvenli ve emniyetli bir yapıyı oluşturma noktasında bakanlığımızın görevine ciddi anlamda katkı sağlayacak bir yasa çalışması. Komisyon raporu olarak şu anda Meclisin gündeminde, görüşülmeyi bekliyor. Bu sektörümüz için çok önemli bir yasa'' diye konuştu.

Sel felaketinin önlenmesine yönelik çalışmalarla ilgili bir soru üzerine Demir, bu tür çalışmaları geçmişten  beri devam ettirdiklerini belirterek, afet öncesi tedbir çalışmaları kapsamındaki dere ıslahlarıyla ilgili çalışmaların da DSİ tarafından yapıldığını söyledi.
Bakanlığın asıl görevlerinin güvensiz yapı stoğunun tespiti olduğunu belirten Demir, şöyle devam etti:

''Bunun tespiti noktasında ciddi çalışmalarımız var. Yapı envanteri dediğimiz. Bunları mümkün olan en kısa zamanda tamamlayıp tüm Türkiye'deki yapı stoğumuzun kayıtlarını tutup, onları inceleyip ve depreme karşı dayanıklılığını tespit edeceğiz. Bu tespitler neticesinde kategoriye ayırıp, yıkılması gereken yapıların tespit edilip yıkılması, dönüşüme tabi tutulacak genel yapı ve kent dokuların tespit edilmesi halinde ise bununla ilgili Kentsel Dönüşüm Kanun Tasarısında çalışmalarımız devam ediyor. Yürürlüğe girmesiyle Türkiye'de çok yakın bir gelecekte artık depreme karşı dayanıksız yapılarımızı veya yapı dokularımızı hızla dönüştüreceğiz. Bunun altyapı çalışmalarını hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz.''
 

Editör: TE Bilişim