İhracat'çı KOBİ'lere 1 Milyar Dolar Kredi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, talep ve pazar sorunu yaşayan imalatçı-ihracatçı KOBİ’leri ihracata yönlendirmek ve yeni pazarlara açılmalarını sağlamak amacıyla yeni destek programı başlattıklarını belirterek, 2009 yılının ilk KOSGEB kredi desteği olan bu programla ihracatçı KOBİ’lere 1 milyar dolarlık Cansuyu Kredisi desteği vereceklerini kaydetti.
Bakan Çağlayan, ihracatçı KOBİ’lere verilecek destek kredisi programını Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Çağlayan toplantı da yaptığı konuşmada, söz konusu programla ihracatçı KOBİ’lere 1 milyar dolarlık destek sağlayacaklarını, bunun cari dolar kuru üzerinden 1.7 milyar TL’lik bir kredi hacmine ulaştığı dile getirdi. Sadece ihracat kredi desteğini içeren bu cansuyu desteğinin KOSGEB’in 2008 yılında oluşturduğu toplam kredi hacmine eşit bir rakam olduğunu dile getiren Çağlayan, “1 milyar dolarlık yani 1.7 milyar TL’lik kredi hacmi 23 milyon dolarlık, 39.1 milyon TL’lik bir KOSGEB kaynağı ile oluşturulmaktadır. Yani 23 milyon dolarlık kamu kaynağıyla toplam 1 milyar dolarlık, yani 44 kat büyüklüğünde bir kredi hacmi oluşturulmaktadır. Bu da, hem kamu kaynaklarının akılcı, sağlıklı ve verimli kullanılması, hem de bankalarımızın atıl kaynaklarının ekonomiye kazandırılması anlamına gelmektedirö dedi. Çağlayan, başvuran ve şartlara uyan her KOBİ’ye 6 ay vadeli, vade sonunda defaten ödemeli, 200 bin dolara kadar kredi kullandırılacaklarını belirtti.

Anapara ve faiz ödemesi 6 ayın sonunda defaten yapılacak
Çağlayan, “KOBİ’lerimiz, 6 ay boyunca hiçbir ödeme yapmayacak, anapara ve faiz ödemesini 6 ayın sonunda defaten yapacaklardır. Yani, KOBİ’lerimizden komisyon ve gerekmesi halinde ipotek ekspertiz bedeli dışında peşin olarak faiz alınmayacaktır. Bu destek, döviz bazlı kredi faizlerinin yüzde 10’ları aştığı bir ortamda, 6 ay için yüzde 1.18 gibi çok düşük bir faiz oranıyla uygulanacaktırö diye konuştu.
KOBİ’lerin kullanacağı kredi faizinin üçte ikisini KOSGEB’in karşılayacağını dile getiren Çağlayan, KOBİ’lerin faiz olarak yıllık üzerinden yüzde 2.36, kredinin vadesi olan 6 ay üzerinden ise sadece yüzde 1.18 faiz ödeyeceklerini kaydetti. Çağlayan, bütün KOBİ’lerin 200 bin dolarlık üst limitten talep göstermesi halinde, destekten yararlanacak KOBİ sayısının 5 bin olmasını hedeflediklerini ifade etti.

KOBİ’lerden talep edilecek komisyon oranı %5 ile sınırlı
Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü:
“200 bin doların altında limitle kredi kullanılması durumunda kredi desteğinden yararlanacak KOBİ sayısı artacaktır. Bu destek programında, bankaların KOBİ’lerden talep edebileceği komisyon oranı binde 5’le sınırlanmıştır. Yani bankalar, binde 5’ten fazla hangi ad altında olursa olsun komisyon talep edemeyecekler, başka bir masraf çıkaramayacaklardır.
Krediyi almak için gayrimenkul ipoteği kullanan KOBİ’ler’den ekspertiz masrafı olarak da en fazla bin TL talep edilebilecektir. Teminat sıkıntısı yaşayabilecek KOBİ’lerimiz Kredi Garanti Fonu’ndan yüzde 1 komisyon karşılığı yararlanabileceklerdir. Vergi ve Sosyal güvenlik kurumu borcu olan KOBİ’lerimiz, kredi desteğinden borçları mahsup edilmek suretiyle yararlanabileceklerdir.ö

Başvurular 2 Matt'ta başlayacak
İhracat cansuyu kredi desteği programına başvuruların, 2 Mart 2009 Pazartesi günü başlayacağını kaydeden Çağlayan, hedeflenen 1 milyar dolarlık kredi hacmi kullandırılıncaya kadar başvuruların devam edeceğini dile getirdi. Çağlayan, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı İhracatçı KOBİ’lerin direkt olarak, bu kredi programı için anlaşma yapılan 10 bankaya başvurabileceklerini dile getirdi. KOSGEB Veri Tabanına kaydı olmayan KOBİ’lerin ise KOSGEB’e ve KOSGEB Merkez Müdürlüklerine başvurabileceklerini belirten Çağlayan, programa Ziraat Bankası, İşbankası, Halkbank, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank, TEB, Şekerbank, Fortisbank ve HSBC bankalarının aracılık edeceklerini kaydetti.

Bankalar gerçekleştidikleri performansa göre değerlendirilecek
Çağlayan, “Bu programa katılan bankalarımız, KOBİ’lerimize kredi kullandırmada, aktif davranıp davranmadıkları, zorluk çıkarıp, çıkarmadıklarına ve gerçekleştirdikleri performansa göre değerlendirileceklerdir. Burada açıkça belirtmek isterim ki, Performans kriterlerimize uymayan ya da kredi kullandırmada KOBİ’lerimize zorluk çıkartan bankalar, daha sonra uygulanacak KOSGEB kredilerinde sisteme kabul edilmeyeceklerdirö diye konuştu. Program bütçesinin yüzde 30’unun Kalkınmada Öncelikli Yörelerde, yüzde 70’inin de Normal ve Gelişmiş Yörelere tahsis edileceğini kaydeden Çağlayan, krediye başvuran KOBİ’lerin başvuru sürecini vergi numaralarını girmek suretiyle www.kosgeb.gov.tr adresinden takip edebileceklerini belirtti.
Çağlayan, şu anda TBMM Genel Kurulu’nda olan ve bu hafta görüşülmesi planlanan yasa değişikliğiyle, imalatçı olmayan ve ticaret ile hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin de KOSGEB desteklerinden yararlanmasına imkan tanınacağını anımsattı. Çağlayan, bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından, imalatçı olmayan ihracatçı KOBİ’lerin de KOSGEB veri tabanına kaydolarak, bu destek programından yararlanabileceklerini dile getirdi.
Yapılan başvuruların KOSGEB ve bankalarca belirlenecek kriterlere göre değerlendirileceğini ve 1 ay içerisinde sonuçlandırılacağını kaydeden Çağlayan, “AB standartlarında olduğu gibi bu krediden de öncelikle başvuranlar yararlanabileceklerdir. Başvuru sırası esas alınacak, kredi limiti dolana kadar yapılan başvurular, Noter kanalıyla yapılacak tesbitle asıl listeyi oluşturacak, limit dolduktan sonra yapılan başvurulan yedek listeyi oluşturacaktır. Asıl listeden kredi şartlarını taşımayan ya da bankalarca belirlenecek kriterlere uymayanlar elenecek, yerlerine yedek listeden başvuru alınacaktır. Bu nedenle, KOBİ’lerimizden 2 Mart Pazartesi gününe kadar olan bir haftayı iyi değerlendirerek, dosyalarını hazırlayıp bir an önce başvurmalarını rica ediyorumö dedi.

2009’da 3 milyar TL'nin üzerinde kredi hacmi oluşturulacak
Çağlayan, bütçe imkanları çerçevesinde KOSGEB kaynaklarını KOBİ’lere, sanayici ve ihracatçılara sonuna kadar kullandırmaya devam edeceklerini belirtti. KOSGEB Desteklerinden daha fazla KOBİ’nin yararlanabilmesi için KOSGEB bütçesini 2009 yılında, çok önemli oranda artırdıklarını kaydeden Çağlayan, “Artan bütçe kaynağı aynı zamanda yaşanan küresel kriz ortamında KOBİ’lerimizin finansman sıkıntılarının giderilmesine ‘cansuyu’ olacaktır. 2009 yılı bütçe imkanlarıyla, KOBİ’lerimize ve esnaf-sanatkarımıza 2008 bütçesinin yüzde 50 üzerinde bir kaynağı yine sıfır ve düşük faizli kredi ile diğer destekler olarak sağlayacağızö dedi. Çağlayan, KOSGEB kanalıyla, 2009 yılında KOBİ’lere ve esnaf-sanatkara 3 milyar TL’nin üzerinde, çok düşük faizli bir kredi hacmi oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı.

Editör: TE Bilişim