"Hükümet İtiraf etti"

Serbest Girişimciler Derneği'nin Ankara Crown Plaza Hotel'deki iftarına katılan Şener, burada yaptığı konuşmada, orta vadeli programda bu yıl yüzde 3,6 olarak öngörülen daralmanın yüzde 6'ya revize edildiğini anımsatarak, "Bizim için kriter küresel rekabette nerede olduğunuzdur. Sayın Babacan'nın sunumunda da yer verdiği uluslararası verilerde dünya'da ortalama büyümenin yüzde 1,4 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye ise yüzde 6 küçülecek, orta vadeli program krizin varlığının itirafı" dedi.

Şener, küresel krizin en fazla etkilediği euro bölgesindeki küçülme oranlarının bile bu kadar yüksek olmadığını söyledi.

Asya bölgesinde pozitif büyüme rakamları olacağını söyleyen Şener, Türkiye'nin dünyada en fazla küçülen ve yüzde 14,8 ile en fazla işsizliğe sahip ekonomisi olduğunu kaydetti.

Şener, "orta vadeli programla hükümet ya ekonomiyi iyi okuyamıyor ya da piyasayı yanıltıyor" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz günlerde şirketlerin birleşmesini önerdiğini ifade eden Şener, Şimşek'in bu öneriyle Türkiye'yi hiç tanımadığını gösterdiğini ileri sürdü, Türkiye'de hukuk sistemi sonucu şirket birleşmeleri mağduru şirketler bulunduğunu kaydetti.

İşsizlik ve eğitimi sistemi hakkındaki görüşlerini de açıklayan Şener, Türkiye'deki tüm meslek liselerinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye Partisi'nin izleyeceği siyaseti anlatan Genel Başkan Şener, "Ben de varım diyen herkes kadromuz, üretilen düşünce programımız olacak" dedi.

Şener, Adalet Bakanlığı'nca son şekli verilen Yargı Reformu Stratejisi Eylem Planı konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yapısının değiştirilmek istendiğini, bunun anti demokratik olduğunu iddia eden ileri süren Şener, "Hükümet yaptığının anayasa değişikliği
gerektirdiğini biliyor ve bunun için çoğunluğu yok. Aba altından sopa gösteriyor. Hükümet herkesi hizaya getirmek istiyor" dedi.

Serbest Girişimciler Derneği iftarına dernek başkanı Hakan Cavcav, dernek üyesi iş adamları ile Türkiye Partisi'nden yetkililer katıldı.

Şener: "Yeni bir ekonomik program hazırlayın"

Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında da Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından dün açıklanan "Orta Vadeli Ekonomik Program"ı değerlendirdi.

"Programın hiçbir ciddi açılım ortaya koymadığını" öne süren Şener, açıklanan rakamların "hükümetin Türkiye'yi dünyanın en derin krizine soktuğunu itirafı" olduğunu savundu.

Şener, "hükümetin ekonomiyle ilgili yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği" iddiasında da bulunarak, 5018 sayılı Kanun'a göre hazırlanan Orta Vadeli Ekonomik Programın 3,5 ay gecikmeli olarak açıklandığını ifade etti.

Hükümetin, yakın zamana kadar "ekonomik krizin etkileri konusunda vatandaşı yanlış bilgilendirdiğini" öne süren Şener, "Düne kadar neden üslubunuz farklıydı? Hükümet açıklamalarının gerçekçi, tutarlı ve doğru olması gerekir. Bunun tersi bir durum piyasaya verilecek en büyük zarardır" dedi.

Programdaki rakamların Türkiye ekonomisinin diğer ülkelere oranla çok daha fazla küçüldüğünü, işsizliğin arttığını ve bu artışın 2012 yılına kadar da süreceğini ortaya koyduğunu ifade eden Şener, "hükümetin ekonomik politikalarında yanlış yaptığını açıkça ifade ederek halktan özür dilemesi gerektiğini" savundu.

Şener, "Bu rakamları kahraman gibi açıklamak halkla alay etmek anlamına gelir. Halkla alay etmekten vazgeçin" dedi.

AK Parti iktidarının ekonomiyi küresel talepler doğrultusunda şekillendirdiğini de iddia eden Şener, "Borçları artırarak, kamu bankalarını, elektrik dağıtımın, şeker fabrikalarını, telekomünikasyonu ve limanları yabancılaştırarak günü idare edeceklerini ilan ediyorlar. Sanayi ve tarımı bitireceklerini, hizmet sektörünü ve topraklarımızı yabancılaştırmaya devam edeceklerini söylüyorlar. Programın özeti budur. Bu politikalar yanlıştır. Bu yanlışa bir an önce dur demek ülkeyi felaketten kurtarmak demektir" dedi.

Şener, hükümete, "Türkiye ekonomisini küresel dalgalara teslim edip tahrip etmekten vazgeçin. Önünüze konulan yol haritasını elinizden atın. Yeni bir ekonomik program hazırlamak için kolları sıvayın" çağrısında bulundu.

Şener, hazırlanacak yeni programın merkezine Türk ekonomisinin küresel rekabet gücünün artırılmasının konulmasını isteyerek, "Sanayicimizi, esnafımızı, çiftçimizi, emeklilerimizi, işçi ve memurlarımızı perişan ettiğiniz için günahlarınıza tövbe edin" diye konuştu

Editör: TE Bilişim