Havada Domuz Gribi Önlemleri

Uluslararası havayolu taşımacılığı yapan şirketler, yolcularını domuz gribi virüsüne karşı korumak amacıyla çeşitli önlemler alıyorlar.

Bu konuda Asya ülkelerindeki havayolu şirketlerinin, daha önceki deneyimlerinden daha çok tecrübe kazandıkları gözlemleniyor.

2002 yılında baş gösteren ve 37 ülkeye yayılıp 774 kişinin ölümüne yol açan SARS, ardından bugüne dek 16 ülkede toplam 262 kişinin öldüğü kuş gribi olarak bilinen A(H5N1)virüsü ile mücadele ederken deney kazanan Asya ülkeleri, şimdi Meksika'da başlayıp 66 ülkeye yayılan domuz gribi A(H1N1) virüsüne karşı yalnızca havaalanlarında değil uçuşlarda da önlem alıyorlar.

Örneğin Çin'de havayolu şirketleri, uçakların dezenfekte edilmesine öncelik verirken, belirlenmiş bazı uçuşlarda mürettebatın ve yardımcı uçuş personelinin maske takması, eldiven kullanmasını zorunlu kılıyor.

Singapur Havayolları, ABD'ye uçuşlarında, yolcularına içinde bir termometre, maske ve antiseptik mendiller bulanan bir kit verirken, uçuş öncesinde mürettebatın ve yardımcı uçuş personelinin ateşlerini ölçüyor.

Amerikan havayolu şirketlerinin ise Asya ülkeleri havayolu şirketlerinin aksine yeni önlemler almadıkları mevcut önlemlerle yetindikleri bildiriliyor.

ABD'de "Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Merkezleri" sözcülerinden Shelly Diaz, bir sinemada iki saat film izleyen bir kişiye virüs bulaşma şansı ne kadar varsa, iki saatlik bir uçuşta da aynı ölçüde bu riskin olabileceğini belirterek, "Bizim önerimiz kapalı ve kamuya açık alanlarda ne önlem alınıyorsa aynı önlemlerin uçuşlarda geçerli kılınması." dedi.

Amerikan Hava Taşımacılığı Derneği Sözcüsü David Castelveter de, domuz gribi karşısında yeni ek önlemler alınmadığını ancak her zaman olduğu gibi uçaklarda gerekli hijyenik ortamın sağlandığını, havalandırmanın ve filtrelerinin temizliğine dikkat edildiğini söyledi.

Domuz gribinin ilk çıktığı ülke Meksika'da, büyük bir hava yolu şirketinin temsilcisi ise oldukça iddialı konuşarak, "Uçaklarımızın içi bir hastane kadar temiz." dedi.

Uzmanlar, sonuçta domuz gribinden korunmada en çok sorumluluğun bireylere düştüğünü belirterek, ister havada ister yerde olsun, mekan ve havalandırma sistemi ne kadar hijyenik olsa da, herkesin hapşırırken ağzını kağıt bir mendille kapatmaması, ellerini sık sık yıkamaması durumunda her zaman virüs bulaşma riski ile karşı karşıya kalabileceğini belirtiyorlar.

Editör: TE Bilişim