"Hani Uzlaşmadan Yanaydınız?"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günlerdir devam eden Demokratik Açılım tartışmalarıyla ilgili en kapsamlı açıklamalarını bugün yaptı.

Süreçle ilgili olumsuz tavır sergileyen CHP ve MHP'ye "hani uzlaşmadan yanaydınız?" diye soran Erdoğan, "siyasi bedeli ne olursa olsun başaracağız" dedi.

Erdoğan'ın, şehit anneleri ile ilgili dokunaklı sözleri milletvekillerini gözyaşlarına boğdu.

Demokratik açılım tartışmalarıyla ilgili bir süre sessiz kalmayı tercih eden Başbakan Erdoğan, AK Parti grup toplantısında birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başbakan konuşmasında Neşet Ertaş ve Şivan Perver'in unutulmaz eserlerinden hareketle "kardeşlik" mesajları verdi

Erdoğan, "Neşet Ertaş 'gönül dağı' dediği zaman herbirimizin tüyleri ürperiyor. Aynı şekilde Şivan Perver Halepçe dediğinde, Hazal dediğinde gönül dünyamızın derinliklerine dalıyoruz. Bizi birbirimizden ayırmak kimin haddine, bizi birbirimize düşürmek, düşman eylemek kimin haddine?" şeklinde konuştu.

Söz; şehitlere, şehit annelerine geldiğinde ise Başbakan duygulandı, ses tonu değişti.

Başbakan Erdoğan, "Son 25 yılda ülkemin her yerinde annelerin elleri çalan telefonlara giderken titredi.../ Hep derler ya büyüttüm besledim asker eyledim gitti de gelmedi yavrum buna ne çare... Anneliğin ideolojisi yoktur, siyaseti, sağcılığı, solculuğu, yoktur. Yozgat'taki anne ile Hakkari'deki anne aynı duayı ediyorsa, Yasin ve Fatiha okunuyorsa, cemaat aynı Kıbleye dönüyorsa ciddi bir yanlış olduğu ortadadır" dedi.

Bu esnada bazı milletvekillerinin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

"Bu Konuda Değilse Nerede Çözüm Arayacaksınız?"
Salondaki duygusal hava konu mahelefete gelince dağıldı. Erdoğan, İçişleri Bakanı'nın randevu talebine olumsuz cevap veren MHP ve CHP 'ye "hani uzlaşmadan yanaydınız?" diyerek sert çıktı.

Erdoğan, "Mektup gidiyor, anında ret cevabı. Hani bunlar uzlaşmadan, mutabakattan yanaydı, bu meselelerde mutabakat olmayacak, çözüm arama olmayacak da nerede çözüm arayacaksınız, söyler misiniz?" dedi.

Başbakan DTP'yi Uyardı
Öte yandan, Başbakan'dan DTP'ye bir uyarı geldi.

Başbakan Erdoğan, "Kimse Kürt kökenli vatandaşlarımızın temsilcisiyiz havasına girmesin.../ Vermediler, aldık mantığı işleniyor. Bu tür yaklaşımlarla gelirseniz yaya kalırsınız." dedi.

Başbakan sözlerini "bu problemi çözeceğiz" diyerek sonlandırdı.

Erdoğan, "Sürecin siyasi riski ne olursa olsun, getirisi götürüsü ne olursa olsun, bu meseleyi Türkiye'nin çıkarına, geleceğimiz adına çözmekten başka gayemiz yoktur, olamaz. Gencecik fidanların sararıp solmasına artık tahammülümüz yok, Ağıtlara, annelerin evlat acısına, gözyaşına, feryat figanına, Türkiye'nin kaybetmesine tahammülümüz yok" dedi.

Başbakan'ın konuşmasının ardından, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılımlar konusunda gelinen nokta ile ilgili olarak parti grubunu bilgilendirdi.

Editör: TE Bilişim