Hangi Zengin Hangi Ülkeyi Alabilir
 
ANKARA - Forbes dergisinin geçen hafta yayımlanan en zengin 400 Amerikalı listesindeki kişilerin yat, jet, şato ve ada dışında bazı ülkeleri de satın alabilecek güçte olduğu açıklandı.

Forbes dergisinin internet sitesinde, zenginler listesinde yer alan bazı kişilerin servetlerinin, bazı ülkelerin ekonomilerinden büyük olduğu belirtiliyor.

ABD'nin en zengini olan Bill Gates'in 50 milyar dolarlık serveti, aralarında Kosta Rika, El Salvador, Bolivya ve Uruguay'ın da bulunduğu 140 ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasından (GSYH) daha fazla. Gates'in serveti, çok az bir farkla da olsa, Tanzanya ve Myanmar'ın GSYH'sinin gerisinde kalıyor.

Geçen yılın birincisi olan, ancak bir yılda 10 milyar dolar kaybederek ikinciliğe düşen Warren Buffett, sahip olduğu 40 milyar dolar ile, Kuzey Kore'nin GSYH'siyle eş değerde servete sahip. 

Listenin 8. sırasında yer alan New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in, Güney Afrika ülkesi Zambiya'da üretilen mal ve hizmetlere eşdeğer 17,5 milyar dolarlık serveti bulunuyor.

Emlak zengini Donald Bren, 12 milyar dolarıyla Haiti'nin ekonomisi kadar bir güce sahipken, kumarhaneler kralı Sheldon Adelson sahip olduğu 9 milyar dolar ile Bahamalar'ın GSYH'sini yakalıyor.

Dünyanın en büyük sanal müzayede ortamı eBay'in kurucusu Pierre Omidyar da 5,5 milyar dolarlık serveti ile Somali'nin ekonomisini kontrol edebilecek güçte.
Yönetmen George Lucas'ın 3 milyar doları Guyana'nın, David Shaw'ın 2,5 milyar doları ise Belize'nin GSYH'si ile paralel gidiyor. 

ZENGİNLERİN PROFİLİ

Forbes'in listesindeki 400 Amerikalının sahip olduğu servetin toplamı 1,27 trilyon dolar.
Listenin birincisinin 50 milyar, sonuncusunun 950 milyon doları var. Listedeki isimlerin 274'ü servetlerini kendileri elde etti, 74'üne servetleri tamamen, 52'sine ise kısmen miras kaldı. 

42 kadının olduğu listedeki 12 kişi hiç evlenmedi, 128'i boşandı. Çocuk sayısı ise ortalama 3,12.

ABD'nin en zenginlerinin büyük bölümü ülkenin en iyi okullarında okumuş: 43'ü Harvard, 26'sı Stanford, 16'sı Yale, 9'u Princeton mezunu.

Yaş ortalaması 65,8 olan zenginlerin en genci, 2 milyar dolarlık servetiyle Facebook adlı paylaşım sitesinin kurucusu 25 yaşındaki Mark Zuckerberg; en yaşlısı ise 6,5 milyar dolara sahip olan 95 yaşındaki John Kluge. 
 

Editör: TE Bilişim