Günübirlik Kayak Turları  
  
Kriz günübirlik kayak turlarını patlattı. İstanbul ve Ankara’dan tek günlüğüne kayak turları yapılıyor. Geceden yola çıkıp akşama geri dönüyorsunuz. Kalkış noktaları gece yarısı ana-baba günü gibi. Ama nazendeye helikopterli kayak turu da var. 25 dakikada uçup telesiyeje konuyorsunuz.

Sabah çok erken yola çıkmayı göze alan için sadece Uludağ değil, Kartalkaya ve Kartepe’ye de böyle günübirlik turlar var. İnternette ilanları gırla. Fiyatları 90 liradan başlıyor, 140 liraya kadar değişiyor. Buna gidiş geliş otobüs bileti, öğle yemeği, yol ikramları ve skipasslar dahil.

Nestravel saat 04.20’de Atrium’dan, 05.15’te Kadıköy Evlendirme Dairesi’nden kalkıyormuş. Uludağ’a varış yol ve hava durumuna göre üç buçuk, dört saat sürüyor. Varır varmaz öğle yemeği fişleri dağıtılıyor. 6 saat kayak yaptıktan sonra öğleden sonra 16.00’da dönüşe geçiliyor. 21.30’da tekrar İstanbul’da oluyorsunuz. 95 lira. Skipass dahil 135 lira. Eğer Kartalkaya’ya gitmek isterseniz, o zaman yola çıkış 03.30’da. İstanbul’a dönüşünüz de 22.00’yi buluyor. 140 lira. . Radikal Tur bunu 110 liraya yapıyor. Bizim arkadaşlar bu firmayı kullanıyor. Haftaiçi çarşamba günleri de tur yapıyorlar. Salı kayağın mı geldi? Çarşamba kay, perşembe işbaşı. Diğer bir firma Dama Tur’un fiyatı 120 lira. Akşam dönüşte otobüste şarap ikramı da var. Ama bence kimsede hal kalmaz, herkes uyur dönüşte.

Uyumak demişken... Geçiciyak Kartalkaya turunu 85 liraya yapıyor. Fakat asıl güzel yanı şu: Sabah en geç onlar hareket ediyor: 06.00. Böylece fazladan bir saat daha uyuyabilirsiniz. Skipass için 20, snowboard kiralamak için ayrıca 25 lira veriyorsunuz.

Aynı şey başkentten de mümkün. Günübirlik Kartalkaya Tempotur’da 115 lira. 06.20’de Eskişehir Yolu Migros’un önünden kalkıyor. Ilgaz Dağı da var, o daha ucuz: Kişibaşı 70 lira. Öğle yemeği için 10, snowboard kiralamak için 60, kayak takımı için 45, monta 30, gözlüğe 10, eldivene 5 lira ödüyorsunuz.

YENİ YILDIZ KARTEPE

Günübirlik kayak için hızla popülerleşen adreslerden biri de Kartepe. Kartepe Kocaeli’nin Maşukiye ilçesinin kuzeyinde. 1606 metre yüksekliğindeki bu tepe Samanlı Dağları’nın en yüksek noktası. Meşe, kayın ormanlarıyla kaplı. İstanbul’dan bir buçuk saatte vardığınız için sabah 07.00’de yola çıkmak yeterli. Tamzaratur’la 120 lira. Bilmeyenler için kayak dersi veriliyor: Tek kişi için 90, iki kişi için 120 lira.

Canım çekti şimdi, ille de bugün isterim derseniz o da mümkün. 485 Euro’ya kıyanlar için helikopterle günübirlik kayak turları var. Taksim Ritz Carlton Oteli’nin önünden kalkıyor, Adalar ve Gemlik üzerinden 25 dakika sonra pist başında oluyorsunuz. Şimdi yola çıksanız benden erken varır, telesiyeje kurulursunuz.

İşte çevrecileri ve hayvan sevenleri küplere bindirecek bir restoran: Urza. Hedef demek. Çünkü Urza’da geyik, tavşan, ördek, bıldırcın gibi av etleri satıyor. Urza Maslak’ta İMKB’nin karşısında, Poligon Yolu’ndaki Avcılık Atıcılık Klübü’nün içinde açıldı. Geyik eti sadece izinli bir geyik vurulduğunda bulunuyor. Mesela ben geçen pazar gittim, yoktu. İlle de geyik eti yemek isteyen önceden telefon açıp o anda var mı yok mu, kontrol etmeli. Onun dışında ördek, bıldırcın, tavşan hatta domuz gibi başka av hayvanları gırla. Kürşat Başar tavşancıymış mesela. Ben tavşan ve ördeği önceden denemiştim, domuz istemedim, bıldırcında karar kıldım. Zaten en çok satılan yemekleri de buymuş. Baharatla marine edip av usulü pişiriyorlar.

 Tabakta iki tane geliyor. 18 lira. Tavşan 28, ördek 26, 4 kişilik geyik 160 lira. Haftanın 7 günü 11.30’dan 02.00’ye kadar açık. Kayağa gidebilmek için saatler gece 03.00’e kuruldu. Herhalde hiç uyumaz, direkt yola çıkarız. Siz bu satırları okurken, biz Bursa’ya girmiş, Uludağ’a tırmanıyor olacağız. Bütün gün kayıp akşam İstanbul’da olacağız.

Niye mi?

Çünkü bunlar günübirlik kayak turları. Hem de nasıl popüler! Her haftasonu var. Kadıköy Evlendirme Dairesi gibi hareket yerleri, gecenin saat üçünde ana-baba günü oluyormuş.

Benim karla, tipiyle, soğukla pek aram yok. O yüzden kaymasını da bilmem. 3-5 gün bir yerlerle tatile kaçacaksam soğuğu değil, sıcak yerleri tercih ederim. Fakat geçen gün arkadaşlar, hemen her hafta sonu günübirlik kayağa gittiklerini anlattılar. Böyle tek gün olursa süper, o zaman ben de sizle gelir, denerim dedim.

Bir yarım saat ders alacağım. Becerdim, becerdim. Beceremezsem hiç hırs yapmadan hemen ATV ile tura geçeceğim. Kervansaray Otel’de varmış mesela. Gerçi çok sarsıyormuş, içinizdeki organlar yer değiştiriyor deniyor ama n’apalım sarsılacağız artık.

NE GÖTÜRMEK GEREK?

Kayak pantolonu, atlet veya tişört benzeri ince üst giyecek, kazak veya polar, atkı, kayak kabanı, eldiven, yedek ayakkabı (çok önemli), koruyucu krem, iki-üç çift çorap (çok önemli), su taşıyabilmek için matara veya pet şişe, fotoğraf makinesi-filmi ve yedek pilleri, çakı, fener, bunları koymak için küçük bir sırt çantası.

Savaş ÖZBEY

Editör: TE Bilişim