GÜL'ÜN KONUŞMASININ YANKILARI 

TBMM - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yasama yılı açış konuşmasını değerlendirirken, ''(Eğer bu konuları çözemezsek, gelirler bizim adımıza çözerler) anlamına gelen, bir cumhurbaşkanının ağzına yakışmayan, kabul edilemez, düşünülemez, bir yaklaşımı Gül'ün ağzından dinlerken yüreğim karardı'' dedi.

Baykal, gazetecilere, Cumhurbaşkanı Gül'ün, TBMM'nin 23. Dönem 4. Yasama Yılı nedeniyle yaptığı açış konuşmasını değerlendirdi.

Deniz Baykal, Gül'ün konuşmasının bazı bölümlerinin, Türkiye'de çok tartışılan, büyük gerginliklere yol açan, toplumu çok ciddi şekilde tedirgin eden bir politikayı, hükümet adına savunma, sahiplenme anlayışı içinde hazırlandığını ileri sürdü.

Türkiye'de, bu bölümleri dinleyen milyonlarca kişinin, kendisini Cumhurbaşkanı'nın konuşmasının dışında hissettiğini öne süren Baykal, '' konuşmasının temeli, insanların ezici çoğunluğunu dışlayan, yaklaşımlarını, kaygılarını hiçbir şekilde paylaşmayan, geçersiz, anlam taşımayan, Türkiye'nin dinamiklerinden, ihtiyaçlarından ortaya çıkmamış, Türkiye'ye dayatılan bir yaklaşımın savunması söz konusu'' diye konuştu.

Baykal, ''Eğer bu konuları çözemezsek, gelirler bizim adımıza çözerler'' anlamına gelen, bir cumhurbaşkanının ağzına yakışmayan, kabul edilemez, düşünülemez, bir yaklaşımı, Gül'ün ağzından dinlerken yüreğinin karardığını belirtti. Baykal, Türkiye'nin kendi sorunlarını, kendi iradesiyle çözerek bugüne geldiğini dile getirerek, ''Bu ne anlayış, ne düşünce?'' diye sordu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, TBMM Genel Kuruluna gelişinde ayağa kalkmamalarını, pek çok kişinin yadırgadığını ifade eden Baykal, Gül'ün konuşmasının bitmesinden sonra, ayağa kalkmamalarının ne kadar doğru olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını öne sürdü.
Baykal, Gül'ün, içeriye yönelik hiçbir değerlendirme yapmadığını ifade etti.

BAHÇELİ'NİN DEĞERLENDİRMESİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de ''Sayın Cumhurbaşkanı, farklılıklar ülkesinden gelen konuk cumhurbaşkanı gibi konuştu. Metnin hiçbir yerinde Türk kavramına yer vermemesi ayrıca bizi çok üzdü'' dedi.
Bahçeli, TBMM Genel Kurulundan ayrılışı sırasında, gazetecilerin sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Gül'ün yeni yasama yılına ilişkin yaptığı konuşmayı değerlendirdi.
Devlet Bahçeli, ''Sayın Cumhurbaşkanının konuşmasını çok dikkatlice takip ettim. Sayın Cumhurbaşkanı, farklılıklar ülkesinden gelen konuk cumhurbaşkanı gibi konuştu. Metnin hiçbir yerinde Türk kavramına yer vermemesi ayrıca bizi çok üzdü'' dedi.

TÜRK'ÜN DEĞERLENDİRMESİ

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yeni yasama yılının başlaması nedeniyle yaptığı konuşmanın ''önemli'' olduğunu belirterek, ''Sayın Cumhurbaşkanı bugün yaptığı konuşmalarını Anayasal güvenceye bağladığı takdirde sorun aşılmış olur'' dedi.

Türk, TBMM Genel Kurulundan ayrılırken, gazetecilerin sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Gül'ün yeni yasama yılının başlaması nedeniyle yaptığı konuşmayı değerlendirdi. Ahmet Türk, şöyle konuştu:

''Önemli bir konuşmaydı. Farklılıkları zenginlik sayan, farklı kültürlerin kendini yaşatmasını demokrasi gereği olduğu yönündeki söylemleri, önemliydi, önemli tespitlerdi. Demokratik Türkiye'nin, demokratik Cumhuriyetin beklentisi budur. Halkın beklentisi budur.''
Cumhurbaşkanı Gül'ün, ''Kültürel kimlikten'' bahsettiğini söyleyen gazeteciye Türk, ''Bunlar önemli şeyler. Ama bunların hukuka, Anayasaya, diğer şeylere bağlanması gerekir'' karşılığını verdi.

Türk, kuvvet komutanlarının uzun bir aradan sonra izleyici olarak Genel Kurul salonuna geldiklerini belirten gazeteciye de ''Onu Sayın Meclis Başkanına sorun'' dedi.
 

Editör: TE Bilişim