Global Ekonomi Uçuruma Düştü  

Global piyasalarda yaşanan dalgalanmayı değerlendiren dünyanın en zengin işadamlarından ABD’li dolar milyarderi Warren Buffett, son altı ayda ekonominin uçuruma düştüğünü söyledi.

Sadece ekonomide bir çöküşün söz konusu olmadığını belirten Buffet, bu dönemde tüketicilerin alışkanlıklarını dikkate değer biçimde değiştirdiğinin de altını çizdi.
CNBC televizyonuna konuşan Buffett, şu an yaşananların kendisinin öngördüğü en kötü senaryoda gerçekleştiğini belirterek, tüketicilerin bu durum karşısında kafalarının karıştığını ve korktuklarını açıkladı.

Obama’ya iş düşüyor
Buffett, tüketicilerin zordaki bankaların durumlarından daha çok kendilerinin durumunu merak ettiğini ifade ederek, bankaların artık kendi işlerine dönerek ‘sadece bankacılık’ faaliyetlerine odaklanması gerektiğini anlattı.
Daha önce söylediği ‘Ekonomik Pearl Harbor’u yaşıyoruz’ sözünün arkasında durduğunu aktaran 78 yaşındaki dolar milyarderi Buffett, başta yeni Başkan Barack Obama olmak üzere, ABD’de liderlerin parti ayrımı yapmaksızın, piyasalarda güveni sağlayacak olana adımları atması gerektiğini hatırlattı.
Tüketicilerin alışkanlarının değişmesini, sahibi olduğu Berkshire Hathaway’a ait şirketlerin verilerinde gördüğünü belirten Buffett, Berkshire’ın mücevher şirketleri sıkıntı çekerken, birçok insanın paralarını korumak için Geico sigorta şirketine yatırım yaptığını kaydetti.
Buffett’ın kontrolündeki Berkshire grubu, sigorta, mücevher, mobilya ve restoran zincirinin de yer aldığı 60 şirketten oluşuyor. Şirketin en büyük yatırımı ise Wells Fargo ve Coca-Cola’da toplanıyor.

G-20 toplanıyor, krizi konuşacak

Devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı, 2 Nisan’daki Londra Zirvesine hazırlık niteliğindeki G-20 toplantısı, 13-14 Mart tarihlerinde İngiltere’de gerçekleştirilecek. Toplantıda, küresel ekonomik kriz, krizin etkileri ve krize karşı mücadele konularının ele alınması bekleniyor. G-20’ye ekonomi bakanları ve merkez bankası başkanları katılacak. Toplantılarda Türkiye’yi Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek temsil edecek.
Şimşek’in Londra’ya Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile gitmesi planlanıyor. Şimşek’in, IMF ve Dünya Bankası yetkilileriyle de görüşmesi bekleniyor. Nisanda yapılacak olan  Liderler zirvesine Başbakan Tayyip Erdoğan da katılacak. 

‘IMF’nin kaynağı 500 milyar dolara çıksın’
Avrupa Birliği (AB) Maliye Bakanlarının, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ödeneğinin, şu ankinin yaklaşık iki katına eşit olan 500 milyar dolara çıkarılmasını destekleyecekleri bildirildi.  AB, G-20 toplantısında, IMF’nin kaynağının 500 milyar dolara çıkartılarak daha çok ülkeye yardım yapabilmesi için gerekli katkıda bulunacağını da bildirecek. 

Fortis’in satışında anlaşmaya varıldı
Fortis Bank A.Ş, Fortis Bank Belçika’nın yüzde 75’inin Belçika devleti tarafından BNP Paribas’ya satılması, geride kalan yüzde 25 hisseyi de Belçika devletinin elinde bulundurmaya devam etmesinin karara bağlandığını bildirdi. Açıklamada, Belçika devleti, BNP Paribas ve Fortis Holding’in 6 Mart 2009 tarihinde, Fortis Türkiye’nin ana sermayedarı (yüzde 94.1) Fortis Bank Belçika’nın sahipliği konusunda yeni bir anlaşmaya vardıkları hatırlatıldı. 

İzlanda’da   işlem tamam!

İzlanda’da hükümet, geçen yılki finansal çöküşten sonra ayakta kalan son bağımsız bankaya da el koydu. İzlanda Finansal Denetleme İdaresi (IFSA), likidite problemi bulunan Straumar Burduras bankasına el konulduğunu ve bankanın ticari faaliyetlerinin durdurulduğunu bildirdi. Bankadaki mevduatın tamamen garanti altında olduğu açıklandı.
Bankanın üst yöneticisi William Fall görevi bıraktı. İzlanda’da finansal sektör, küresel finansal krizin etkisini artık iyice hissettirmeye başladığı geçen yıl ekim ayında milyarlarca dolar borç yüzünden batmış, hükümet üç büyük bankaya el koymuştu. 

50 trilyon dolarlık global erime!

Geçen yılın son çeyreğinden bu yana etkili olan küresel krizin, 2008’de dünyadaki finansal varlıkların değerini 50 trilyon dolar azalttığı açıklandı. Asya Kalkınma Bankasının, finansal krizin gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki etkilerine ilişkin yaptığı araştırma, döviz, hisse ve bono piyasalarını kapsayan finansal varlıkların değerinin 2008 yılında 50 trilyon dolar azaldığını ortaya koydu. Araştırmada, gelişmekte olan Asya’daki kaybın 9.6 trilyon doları bulduğu ifade edildi.

Editör: TE Bilişim