"GİRESUN AFET KAPSAMINDA DEĞİL" 

RİZE - Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Giresun'un afet kapsamına alınmadığını, afet kapsamının farklı bir konu olduğunu belirterek, ''Bu, Afet Kanunu'na ilişkin Bakanlık yetkisine verilen 'genel hayatı olumsuz etkileyecek yönde afet olmuştur' ilanıdır'' dedi.

Demir, Rize'de partisinin İl Başkanlığını ziyaret etti, AK Parti'li belediye başkanlarından selde yaşanan zararla ilgili bilgi aldı.

Burada bir gazetecinin, ''Giresun afet kapsamına alındı, Rize'yi de alacak mısınız'' şeklindeki sorusu üzerine Demir, ''Giresun afet kapsamında değil. Afet kapsamı farklı bir konu. Benim ifadelerim, mevcut oluşan, gelişen afetin genel hayatı etkileyen maiyet arz ettiğine dairdi. Bu, 7269 Sayılı Afet Kanunu'na ilişkin Bakanlık yetkisine verilen 'Genel hayatı olumsuz etkileyecek yönde afet olmuştur' ilanıdır. Olay basına bu şekilde yansımış. Afet olayı farklı bir mahiyettedir. Afet, Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilir. Onun olguları çok farklı bir şeydir'' dedi.

Giresun'da ilan ettikleri kararın, hem il özel idarelerinin yetkisi olan kırsal alanda hem de belediye sınırları içerisinde olan altyapı tesislerinin projelendirilip yeniden yapılmasını sağlayan bir karar olduğunu vurgulayan Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, şöyle dedi:

''Biz bu kararı diğer illerimizde, Giresun'da, Ordu Perşembe bölgesinde de aldık. Rize'yi inceliyoruz. Tespitler yapılıyor. Belli bir kritere göre alınıyor. Eğer bu yönde bir görüş olursa Rize'de de o yönde bir karar alınacaktır. Kararın alınmasından sonra Bakanlığımız işlemleri yürütecektir.''

SELE ''HES''LERİN NEDEN OLDUĞU İDDİASI

Bir gazetecinin, hidroelektrik santrallerinin (HES) sel ve heyelana neden olduğu yönünde iddialara ilişkin sorusunu Bakan Demir şöyle yanıtladı:    
''Giresun'daki Aksu Deresi'nin üzerinde HES de yok, patlatma da yapılmadı. Ama sel aldı götürdü. Olayı böyle şeylere bağlamak doğru değil, yanlış yerlere götürür bizi. Kısa sürede fazla yağış alması nedeniyle oluşan seli görüp daha fazla da detaylarını inceleyeceğiz. Bakanlık olarak elimizden gelen her şeyi yapma gayreti içerisinde olacağız.''

221 KONUT VE 72 İŞYERİNİ SU BASTI

Gökçen Çamlıyurt - Giresun'da 27-28 Temmuz 2009 tarihlerinde meydana gelen aşırı yağışların etkisine yönelik ön hasar tespitine göre, 221 konut ve 72 işyerini su bastı.

A.A muhabirinin Afet İşleri Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, Giresun ili Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü teknik elemanlarınca ön hasar tespiti tamamlandı.

Buna göre, 221 konut, 72 işyeri su baskınına uğradı. Bir konut ağır hasar gördü, bir konutun orta hasarlı, 15 konutun da risk altında olduğu belirlendi.

Ayrıca bir hastane ve bir ilköğretim okulunu su bastı. Giresun merkez ilçesi ile Keşap, merkez Duroğlu ve Karabulduk'ta altyapı ve üstyapılarda hasarlar meydana geldi. İl ve ilçe bağlantı yollarında tahribatlar oluştu, 3 adet köprü yıkıldı.

Kızılay Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde su baskınına uğrayan ilçe ve köylerdeki afetzedelere genel ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla şu malzemeler gönderildi:

''2 bin 280 adet battaniye, 112 adet hijyen seti, 607 adet gıda kolisi, 31 bin 588 adet su, 135 adet su bidonu, 345 adet kumanya, 695 adet ekmek, 592 adet mutfak seti, 35 adet kampet, 1054 adet yatak.'' 
    
KENTE 1 MİLYON 668 BİN TL GÖNDERİLDİ

Giresun Valiliği, sel nedeniyle oluşan zararın giderilmesi amacıyla, kente bugüne kadar Başbakanlık ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1 milyon 668 bin lira gönderildiğini bildirdi.

 

Editör: TE Bilişim