Gerçeker: Yargı Bağımsız Değil

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yargı bağımsızlığıyla ilgili sıkıntılar bulunduğunu belirterek, “Yüksek mahkemeler tamamen bağımsız, ona söyleyecek sözümüz yok, ama adliyeler ve ilk derece mahkemelere geldiğimiz zaman tam bağımsız olduğunu söylemek mümkün değil” dedi

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. Star TV Ana Haber’de dün Murat Çelik’in sorularını yanıtlayan Gerçeker’in öne çıkan açıklamaları şöyle:

ORTAM DİNLEMESİ: Resmen daha elimize bir şey ulaşmadı, ama ortam dinleme olduğu söylendi. Ortam dinlemesi yapıldığı zaman bütün Yargıtay’ın dinlenmesi vaye takip edilmesi gibi bir durumu söz konusu olabilir.

GÜVENİLMİYOR DUYGUSU: Yasaya uygun olsa bile hukuken insanda bir rahatsızlık yaratıyor. Bunlar bize bildirilsin dediğimiz zaman belki diyecekler ki, ‘Yasal olanak yok, bu gizlidir bildiremeyiz.’ Bu yasaya uygun bir şey, ama hukuk, etik kapsamında düşündüğünüz zaman biraz sıkıntı yarattığının kimse aksini söyleyemez. O zaman güvenilmiyor gibi bir düşünce gelecek insanın akıllarına. 

ÖNEMLİ DELİL YOK: Şimdi sizin bir hâkimi, bir vilayetin savcısını, çok önemli bir davanın başındaki savcıyı dinlemeniz gerekiyorsa onunla ilgili çok esaslı iddiaların, delillerin, şüphelerin olması gerekiyor. Şimdi bunların olmadığı ortaya çıkıyor. Bunlar olmadığı zaman insanların kafasında bu iletişimin dinlenmesi kararlarıyla ilgili soru işaretleri oluşuyor.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI: Yüksek mahkemeler tamamen bağımsız, ona söyleyecek sözümüz yok, ama adliyeler ve ilk derece mahkemelere geldiğimiz zaman tam bağımsız olduğunu söylemek mümkün değil. Orada sıkıntılar var zaten. Teftiş Kurulu, Adalet Bakanlığı’na bağlı, soruşturma iznini veren Adalet Bakanı. O zaman yargının tam bağımsız olduğundan nasıl bahsedeceğiz. Adalet Bakanı’na bağlı müfettişlerin mahkemeden karar alarak, iletişimin dinlenmesi yoluna gitmesi yargı bağımsızlığıyla bağdaşmıyor.

MUHALEFETTE BAŞKA...: Muhalefette iken her parti, savunduğumuz şeylerin gayet doğru olduğunu, yargı bağımsızlığının en uygun sistem olduğunu kabul ediyorlar, ama iktidara geldikleri zaman o yetkiyi devretmek istemiyorlar. 

SAVUNUR HALE GELMEK: Cumhuriyet’in temel ilkelerini savunur hale gelmek üzülmemiz gereken bir şey.

ERGENEKON DAVASI: Hukuku kendimize vasıta olarak görürsek ve hukuku yanlış yönde işletirsek, bugün başkasına zarar verirse, yarın aynı şekilde hukuku yanlış işleterek size de zarar verebilirler, başkasına da zarar verebilirler.

Buarada Gerçeker, telefon dinleme iddiaları nedeniyle TİB hakkında soruşturma başlatan hâkim Hayri Keskin’e “Yargı kararını uygulamış” sözleriyle destek verdi. Gerçeker, Keskin hakkında bakanlığın soruşturma başlattığının hatırlatılması üzerine, “Oradaki hâkim arkadaşımız yargı kararını uygulamak için TİB’e gitmiş, orada bir işlem yapmış” dedi.

Köyünü ağaçlandırdı!

Yargıtay Başkanı Gerçeker’in doğduğu köy olan Ankara’nın Pursaklar ilçesine bağlı Karaköy’deki Yargıtay Hatıra Ormanı’na ağaç dikim töreni düzenlendi. Törene, Gerçeker’in yanı sıra Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu ile çok sayıda Yargıtay üyesi de katıldı. Gerçeker,  “Bu tarlalarda atlarla, eşeklerle bazen de yürüyerek dolaşırdık. Çok güzel dostluklarımız, arkadaşlıklarımız vardı. O zaman buralar bozkırdı. Buraları yeşermiş olarak görmek benim için mutluluk verici” diye konuştu. 
 

Editör: TE Bilişim