Genelkurmay'dan Kırca Hareketi
 
Genelkurmay Başkanlığı, bu hafta başında Emekli Albay Abdülkerim Kırca'yı intihara götürdüğü ileri sürülen haberi yayımlayan gazeteye, basın meslek ilkelerine göre yaptırım uygulanması için Basın Konseyi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne başvurdu.

 Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Yarbay Mustafa Dönmez'in evinde bulunan silah ve mühimmatla ilgili konuşan Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, "Bu konuya biz çok önem veriyoruz. Bu konunun, soruşturmanın netleşmesini herkesten fazla biz istiyoruz" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, bugün düzenlenen haftalık basını bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, pazartesi günü Ankara'daki evinde intihar eden malul gazi emekli Albay Abdülkerim Kırca ile ilgili basında çıkan haberlere değindi. Tuğgeneral Gürak, bu konuda Basın Konseyi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti nezdinde gerekli girişimde bulunduklarını belirterek, "Bir basın organına yönelik yaptırım uygulanması talep edilmiştir" dedi. Tuğgeneral Gürak, şikayet edilen gazetenin adını açıklamadı.

Ergenekon Operasyonu

Tuğgeneral Metin Gürak, bir soru üzerine, Ergenekon operasyonu kapsamında, Yarbay Mustafa Dönmez'in evinde bulunan silah ve mühimmat ile ilgili olarak, "Bulunan silah ve malzemelerle ilgili konuya biz çok önem veriyoruz. Bu konunun, soruşturmanın netleşmesini herkesten fazla biz istiyoruz" dedi. Tuğgeneral Gürak, silah ve malzemelerin dışarıya nasıl çıkartıldığı konusunda bir inceleme başlatılıyıp başlatılmadığı konusundaki soruya ise "Her türlü tedbir alınıyor ve her türlü soruşturma devam ediyor. Hepsi inceleniyor" yanıtını verdi.

Tuğgeneral Gürak, Ergenekon operasyonlarında tutuklanan ve gözaltına alınan muvazzaf subay ve astsubaylarla ilgili gazetecilerin sorularına, "Bilenen soruşturmayla ilgili daha önce defalarca yaptığımız açıklamalarda da belirittiğimiz gibi, soruşturmanın gizliliğini dikkate alarak bize bu soruşturmayla ilgili soru sormamanızı bekliyoruz" karşılığını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ arasında, dün başlayan görüşmelerin her hafta Perşembe günü devam edeceğini ve Başbakan ile yapılan görüşmenin ardından Orgeneral Başbuğ'un Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de görüşeceği bildirildi. Tuğgeneral Gürak, gazetecilerin, görüşme talebinin kimden geldiği sorusuna ise yanıt vermedi.

Irak'ın hava sahasının kullanımı ile ilgili başka bir soruya ise Tuğgeneral Gürak, "Irak'la ilgili mevcut mekanizma aynen devam etmektedir. Şu anda bir problem mevcut değildir" dedi.

Astsubay ve uzman erbaşların durumları iyileşiyor

Tuğgeneral Metin Gürak, 26 Aralık 2008 tarihinde Genelkurmay Karargahı'nda yapılan birleştirilmiş komutanlar toplantısında, TSK personelinin durumunun iyileştirilmesi ile ilgili çalışmaların gözden geçirildiğini belirterek, bu kapsamda Astsubaylar ve Uzman Erbaşlarla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Hizmetlerin daha iyi yürütülmesi, çalışanların yaşam standardı ile moral ve motivasyonlarının artırılması maksadıyla gereken tedbirleri almanın Türk Silahlı Kuvvetlerinin ana persibi olduğunu belirten Tuğgeneral Gürak, şunları söyledi:

"TSK'nın en önemli unsurlarından olan astsubaylar ile uzman jandarmalar ve uzman erbaşların özlük hakları, eğitim seviyeleri, sosyal hakları, sahip oldukları yetkilerle ilgili olarak bugüne kadar birçok çalışma yapılarak sonuçlantırılmıştır. Yakın dönemde sonuçlandırılan ve halen üzerinde çalışmaya devam edilen bazı önemli çalışmalar şunlardır:

Subaylığa geçiş sınavını kazananların sınıf okullarındaki öğrenimlerini teğmen rütbesi ile görmelerine yönelik olarak, subaylığa geçiş sınavını kazanan astsubaylar, sınıf okullarında astsubay rütbesi ile öğrenim görmekte ve sınıf okulunun tamamlanmasını müteakip teğmen rütbesine nasbedilmekte idiler. Yapılan değişiklikle subaylık sınavını kazanan astsubayların sınıf okulu eğitimine başlamadan önce teğmenliğe nasbedilmelerine olanak sağlanmıştır.

Astsubaylara sicil verme yetkisi

Astsubayların, daha önceden sicil verebilmek için gerekli olan asgari teğmen rütbesinde bulunma şartı kaldırılmış, başçavuş ve kıdemli başçavuşların da astlarına sicil verebilmelerine imkan sağlanmıştır. Ayrıca, daha önceden astsubaylar ikinci sicil üstü olamaz iken, aynı tarihte yapılan değişiklik ile astsubaylara, uzman erbaşların ikinci sicil üstü olabilmeleri yetkisi verilmiştir.

Halen sadece mfrez görevlerde bulunan astbubayların astlarına ceza verme yetkisi bulunmaktadır. Sicil amirliği yetkisinin genişletilmesinin de verilmesi hakkındaki kanun değişiklik teklifi Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) gönderilmiştir.

Emekli astsubaylara zam istemi

Lise mezunu emekli astsubaylara, 2 yıllık yüksek okul mezunu olarak intibak yapılmasına yönelik teklif MSB'ye gönderilmiş, görevdeki astsubayların, TSK hizmet tazminatlarının yüzde 25 oranında artırılması, ayrıca emekli astsubaylara ilave 100 TL.'lik artış sağlanmasına yönelik teklif Başbakanlığa gönderilmiş, ikinci dereceden emekli olan astsubayların emekli aylıklarının, 158 TL. iyileştirilmesine yönelik ek göstergelerin düzenlenmesine yönelik teklif MSB'ye gönderilmiştir.

Üstçavuşlukta rütbe bekleme 3'den 6 yıla çıkıyor

Halen üstçavuş ve kıdemli üstçavuşlukta 3'er yıl olan rütbe bekleme sürelerinin 6'şar yıla çıkarılması ve buna bağlı olarak tazminat oranlarının yeniden düzenlenmesine yönelik hazırlanan kanun teklifi halen TBMM gündemindedir.

Astsubayların daha genç rütbelerde subaylığa geçişlerine olanak sağlamak maksadıyla hazırlanan ve subaylığa müracaat yılının 7'nci hizmet yılından 5'nci hizmet yılana çekilmesini öngören kanun değişiklik teklifi halen TBMM gündemindedir.

Lisansüstü öğrenim yapan astsubaylara, kadro ihtiyacı nispetinde kıdem verilmesi ile ilgili bir çalışma başlatılmıştır.

Uzman jandarmalar ve uzman erbaşlarla ilgili olarak da iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Halen yürütülmekte olan önemli çalışmalar şunlardır;

Uzman jandarmaların göreve başlangıç derece ve kademelerinin 11/1'inden, emsalleri gibi 10/1'ine yükseltilmesi,

Uzman jandarma ve uzman erbaşların ilerleyebilecekliri derece ve kademelerin yükseltilmesi (3/8'inden, 2/6'sına) ve belirli şartlarda 1'nci dereceye yükselebilme hakkı verilmesi,

Uzman jandarma ve uzman erbaşlarda ilave öğrenime kademe verilmesi, uzman erbaşların 45 yaşından sonra sözleşmeleri feshedildiğinde emeklilik hakkı verilmesi, sağlık nedeni ile sınıfı görevini yapamayacağı tespit edilen başarılı uzman erbaşlara sınıf değişikliği yapma hakkı verilmesi."

Gazilere her türlü sağlık hizmeti

Tuğgeneral Metin Gürak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre terörle mücadelede malul gazi olan personele; kullanabileceği her türlü ortez/protez ve diğer iyileştirici araç/gereçlerin herhangi bir katılım veya fark alınmaksızın ve kısıtlama getirmeksizin karşılaşacağı, SGK Başkanlığı'nca 15 Ocak 2009 tarihinde yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nde, ifade edildiğini bildirdi.

Terörle mücadele kapsamına giren olalar nedeniyle tedavileri devam eden henüz malul gazilik işlemleri tamamlanmayan iç güvenlik yaralılarının ihtiyaç duydukları her türlü ortez/protes ve diğer iyileştirici araç/gereçlerle tedavileri süresince kullanacakları ilaçların temini ve alınan malzemelerin bedellerini tamamının kurumlarınca ödenmesinin 20 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazete'de yapımlandığı açıklandı.

Başarılı uzman erbaşlara müjde

Bu arada, istihdam edildikleri kadronun görev özelliklerine göre sınıf ve branşları ile ilgili sağlık niteliklerine uygun olmadığı anlaşılan uzman erbaşlardan, sicil notu yüksek, çalışkan ve disiplinli olup da istekli olanlardan, uygun şartları taşıyanların başka sınıflarda istihdam edilmesini öngören kanun tasarısı taslağı hazırlandığı bildirildi.

2008 içgüvenlik olayları

Tuğgeneral Metin Gürak, geçen hafta yapılan basın bilgilendirilme toplantısında verilen 2008 yılına ait içgüvenlik olaylarıyla ilgili bilgilerin basın yayın organlarında gereği gibi ilgi görmediğini belirterek, bu bilgileri yeniden açıklama gereğinin duyulduğunu açıkladı.

Tuğgeneral Gürak, 2008 yılında 1602 iç güvenlik olayının meydana geldiğini, bu olaylardan yüzde 62'sinin (990) güvenlik güçleri inisiyatifinde gerçekleştirildiğini söyledi. Yurtiçi ve yurt dışında icra edilen operasyon ve hava harekatları neticesinde, etkisiz hale getirilen terörist sayısında önceki yıla oranla yüzde 72 oranında bir artış meydana geldiğini belirten Tuğgeneral Gürak, "696'sı ölü, 237'si sağ olmak üzere toplam 933 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Yine aynı dönemde teslim olan terörist sayısında, bir önceki döneme oranla yüzde 62'lik artış meydana gelmiş ve 177 terörist teslim olmuştur" dedi.

2008 yılında, bölücü terör örgütü tarafından gerçekleştirilen terör eylemleri sonucunda 51 vatandaşın hayatını kaybettiği, 11'i polis, 22'si geçici köy korucusu olmak üzere toplam 171 güvenlik gücü mensubunun şehit olduğu açıklandı.

TSK'nın 2008 yılındaki zayiatının yüzde 32'sinin terör örgütünün kullandığı mayın ve patlayıcı maddelerden kaynaklandığına dikkat çeken Tuğgeneral Gürak, şunları söyledi:

"Buna mukabil; 2008 yılında güvenlik güçlerinin ulaştığı eğitim seviyesi ve kullanılan teknolojik cihazlar sayesinde terör örgütünün kullandığı mayın ve patlayıcı maddelerin yüzde 71'i güvenlik kuvvetlerince bulunarak imha edilmiştir. 2008 yılında bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlarda 3,5 ton amonyum nitrat, 255 kilogram TNT ve 197 kilogram plastik patlayıcı madde ele geçirilmiştir. Ayrıca, 2008 yılında, güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonlar sonucunda, bir önceki yıla göre yüzde 10'luk bir artışla toplam 22 ton uyuşturucu madde yakalanmıştır."

OCAK'taki iç güvenlik olayları

01 Ocak 2009 tarihinden bugüne kadar ise toplam 24 iç güvenlik olayının meydana geldiğini belirten Tuğgeneral Gürak, 5 adet A/P mayını, 1 adet el yapımı patlayıcı düzeneği ve 160 kilogram amonyum nitrat gübresi bulunarak olası zayiatların önlendiğini açıkladı.

Dönem içinde 6'sı teslim, 4'ü sağ olmak üzere 10 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirten Tuğgeneral Metin Gürak, teslim olan teröristlerden 5'inin, bölücü terör örgütünde uzun yıllar kalmalarına rağmen, (5 ila 16 yıl arası) terörle bir sonuç alınamayacağını ve yaşamlarının boş yere heba olacağını anlamaları üzerine, örgütten ayrılarak güvenlik güçlerine sığınmalarının dikkat çekici olduğunu vurguladı.

İç güvenlik semineri

Bu arada, 29-30 Ocak 2009 tarihleri arasında Genelkurmay Başkanlığı Karargahında, iç güvenlik bölgesinde görev yapan birlik komutanlarının da katılacağı geniş kapsamlı bir iç güvenlik seminerinin icra edileceği duyuruldu.

Editör: TE Bilişim