Genelkurmay'dan Aktütün açıklaması

Mayın değil ekin ekiyorlar
 
17 askerin şehit olduğu Aktütün saldırısıyla ilgili Genelkurmay'ın soruşturması sona erdi. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, medyada yer alan “insansız hava aracı” görüntülerinin hiçbirinin Aktütün'le ilgili olmadığını bildirdi.


Orgeneral Işık Koşaner, 3 Ekim Cuma günü 17 askerin şehit olduğu Bayraktepe'ye yapılan saldırıyla ilgili 2'nci Ordu Komutanlığı'nın yaptığı soruşturmanın tamamlandığını açıkladı. Orgeneral Koşaner, olayda herhangi bir istihbarat zaafiyetinin bulunmadığını, bazı basın ve yayın organlarında yayımlanan insansız hava aracı görüntülerinin o olayla ilgili olmadığının belirlendiğini söyledi.

TERÖRİST DEĞİL İZİNLİ ÇİFTÇİ

Taraf Gazetesi, yayınladığı görüntülerde yer alan bir grubu PKK'lı teröristler olarak tanımlamış ve mayın döşediklerini iddia etmişti. Genelkurmay'dan yapılan açıklamada bu görüntülerdeki grubun Kuzey Irak'ın Ziki bölgesinde yaşayan ve TSK'nın izni ile ekim yapan köylüler olduğu vurgulandı.

Genelkurmay Başkanlığı İnönü Salonu'nda Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne gerçekleştirilen terörist eylemle ilgili 2. Ordu Komutanlığı'nca yapılan inceleme sonuçlarını açıkladı.

Orgeneral Koşaner, Aktütün olayına ilişkin Bayraktepe ve diğer bölgelere kuvvet tahsisi, ateş planları, sevk ve idarenin askeri esaslara uygun şekilde yapıldığını, İkinci Ordu Komutanlığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında herhangi bir eksiklik saptanmadığını bildirdi. Orgeneral Koşaner, basında yer alan “insansız hava aracı” görüntülerinin hiçbirinin Aktütün olayına ilişkin emare teşkil etmediğini ifade etti.

Orgeneral Bayraktepe'de görevli birliklerin vazifelerini üstün bir cesaretle yerine getirerek, canları pahasına mevzilerini savunduklarını belirterek, “Bayraktepe teröristlere terk edilmemiştir” dedi.

Üs Komutanlığı tarafından bölgenin takviyesinin zamanında düşünülerek birliklerin risk altında Aktütün bölgesine indirildiğini, Bayraktepe de önemli bir aksaklık yaşanmadığını anlatan Orgeneral Koşaner, bölücü terör örgütü açısından olayın adeta bir intihar saldırısı olduğunun görüldüğünü vurguladı. Orgeneral Koşaner, bölgede tertiplenme ve diğer konuların, askeri teknik ve taktiğe uygun olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Orgeneral Koşaner, “Bayraktepe olayı gibi taktik seviyede meydana gelen olayların değerlendirilmesi ancak görev başındaki askerlerce doğru şekilde yapılabilir” diye konuştu.

Terörle mücadelenin psikolojik bir savaş, süreç olarak değerlendirilmesini isteyen Orgeneral Koşaner, “Vuku bulan şiddetli bir terör eylemi örgütün etkinliği olarak değerlendirilemez. Bu olaylar sağduyulu ve soğukkanlı değerlendirilmelidir. Ülkeyi sarsacak boyutlara taşınması örgütün istediğidir” dedi.

Org. Işık Koşaner soruşturmayla ilgili olarak şunları söyledi:

- Taraf Gazetesi, yayınladığı görüntülerde yer alan bir grubu PKK'lı teröristler olarak tanımlamış ve mayın döşediklerini iddia etmişti. Genelkurmay'dan yapılan açıklamada bu görüntülerdeki grubun Kuzey Irak'ın Ziki bölgesinde yaşayan ve TSK'nın izni ile ekim yapan köylüler olduğu vurgulandı.

- Aktütün saldırısında her safha askeri taktiğe uygundur. Eksik, ihmal ve istihbarat zaafiyeti yoktur.

- Basında çıkan görüntüler asılsız.

- Bayraktepe yaz başından beri tutuluyordu. Personel sayısı yeterli sayıdaydı.

- Daha fazla kuvvet daha fazla güç değildir. Personel yeterliydi.

- Bayraktepe’de gerekli gece görüş ekipmanları vardı.

- 2 ve 3 Ekim’de görüntü alındı ve ateş açıldı.

- İnsansız hava aracı, Aktütün’e yönlendirildi ve 13.58’de Aktütün üzerine ulaştı.

- Bu görüntüleri ABD'nin başkalarına verip vermediğini bilemeyiz.

- Basına sızan görüntülerle ilgili soruşturma başlatıldı.

- Sızan istihbarat raporlarıyla ilgili nereden sızdığını araştırıyoruz. İstihbarat raporları sadece TSK içinde değil, MİT ve Emniyet’e de dağıtılıyor.

- İnsansız hava aracı Aktütün’de 2 saat kadar görev yaptı. Ancak daha sonra görüntü alamadığı için görevini tamamladı.

- Görüntüler hemen yansıtılmadı. Görüntüler öncelikle ABD kaynakları tarafından elde ediliyor. Süzgeçten geçirildikten sonra Genelkurmay Karargahı’na iletiliyor. Genelkurmay’da bunu gerekli birimlere aktarıyor.

- Bayraktepe kesinlikte teröristlerin eline geçmedi. Teröristler Jandarma Özel Harekat birliği tarafından etkisiz haline getirildi.

 - 3 Ekim sabahı Jandarma Özel Harekat birlikleri takviye edildi. Olası bir saldırı için. Jandarma Özel Harekat timi de Bayraktepe’de hazırdı.

- Bayraktepe’de lider konumundaki 6 kişiden 1’inin şehit olması ve 4’ünün de yaralanmasına rağmen Bayraktepe savunuldu.

DenizHaber.Com
 

Editör: TE Bilişim