GDO Tartışması Domatese Yaramadı 
 
Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, GDO konusundaki bilgi kirliliğinin domates satışlarını düşürdüğünü ve fiyatların gerilediğini söyledi.

Yüksel Tavşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de genetiği değiştirilmiş meyve ve sebze üretimi yapılmadığını, tartışmalara söz konusu olan genetiği değiştirilmiş pamuk, soya, kanola ve mısırın ithal edilerek yurda getirildiğini belirterek, şunları söyledi:

“ Gıda Ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar Ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol Ve Denetimine Dair Yönetmelik, 26 Ekim 2009 tarih ve 27381 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.Yönetmenliğin yayınlanmasından sonra Türkiye'de korkunç derecede bir bilgi kirliliği yaşanmaya başlandı.

Bu konuda uzman olan veya olmayan herkes konuşmaya, tartışmaya, görüş açıklamaya başladı. Türkiye'de genetiği değiştirilmiş meyve ve sebze üretimi kesinlikle yapılmıyor. Önemli üretim merkezlerinde kurulan laboratuvarlarda meyve ve sebzeler sürekli kontrol ediliyor."

Domates Satışları Düştü

Yüksel Tavşan, yaşanan bilgi kirliliğinin bazı sebze satışlarını olumsuz yönde etkilediğini de ifade ederek, şöyle devam etti:

“Gazetelerde GDO'lu ürünler ile ilgili haberler yer alırken, domates, salatalık, biber veya çilek fotoğrafları kullanılıyor. Televizyonlarda da öyle. Oysa bu tür ürünlerde kesinlikle GDO olayı yok. Yaşanan bilgi kirliliğine son verilmesini istiyoruz. İnsanların kafası karışıyor. GDO şüphesiyle en çok domates satışları düştü. Satışın düşmesi sonucu fiyatlar da geriledi.

Hallerimizde domatesin kilosu 50 kuruşa kadar düştü. Hibrit tohum konusu ayrı, GDO konusu ayrı. Vatandaşlarımız meyve ve sebzelerini güven içerisinde tüketebilir.”

 

Editör: TE Bilişim