Faizler Tarihte İlk Kez Tek Hanede

Gösterge kağıdı 11 Mayıs 2011 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinde bileşik faiz yüzde 9,92 ile tarihte ilk kez tek haneye indi. Gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah 10,30'a kadar gerileyerek tarihi rekorunu yenilemişti. Hazinenin bugün düzenlediği ihalelerde ihraç edilen 11 Mayıs 2011 itfa tarihli gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 10,10 olarak gerçekleşti. İhalede gerçekleşen bu oranın ardından aynı kağıdın piyasada bugün valörlü işlemleri, görülen en düşük seviyeye göre biraz yükselerek basit faiz olarak yüzde 10,71'den, bileşik olarak da yüzde 10,31'den kapandı.

Hazinenin eli rahatladı

İç borç ödemesi bu hafta toplam 14.476 milyar lira olan  hazine, bugün gerçekleştirdiği üç ihalede rekabetçi olmayan tekliflerle (rot) birlikte toplam 6.2 milyar lira borçlanırken, dün düzenlenen bono ihalesiyle birlikte toplam 15.2 milyar lira  borçlanarak elini rahatlatmış oldu.
   
İhale sonuçlarının açıklanmasının ardından 11 mayıs 2011 itfalı gösterge tahvilin faizi spot piyasada tarihin en düşük seviyesi olan 9.92'ye geriledi.

Reuters'a gösterge faizinin ihale sonrası tek haneye inmesi ile ilgili açıklama yapan bir bankanın tahvil/bono masası yöneticisi, "İhale sonrası için short emri vermiş olanlar vardır, o  nedenle kısa bir süre için faiz tek haneye düşmüş olabilir ama biz bundan sonra bir süre yüzde  10 civarında seyretmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Aynı bankacı, ihalede gösterge tahvile ilginin beklenti dahilinde olduğunu ancak diğer tahvil ihraçlarına ilginin o kadar yüksek olmadığına dikkat çekerken, "Aslında talebi yüksek gösteren tek bir bankanın yüklü alımıdır. bu büyük ihtimalle bir kamu bankası. piyasanın sağlıklı olması için ortak hareket etmek gerekiyor, bir bankanın tek başına bu kadar yüklü alım yapması ne kadar doğru, tartışılır" dedi.

Dolarda son durum

Dolar tarafında ise düne göre hafif bir yükseliş yaşanıyor. Kurlar yüzde 0.3 yükselişle 1.4680 TL'den el değiştiriyor. Dolar dün 1.4635 TL'ye kadar gerilemişti.

Repo
    
İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarında gecelik işlemler  tek oran yüzde 8,25'ten gerçekleşiyor.
 
Parite

Uluslararası piyasalarda EUro-dolar paritesi 1,4393, sterlin-dolar  paritesi 1,6936, yen-dolar paritesi ise 94,71 düzeyinde seyrediyor.

Editör: TE Bilişim