Ev alırken kimliğine bakacağız!

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1 yıl önce çıkartılarak Resmi Gazete'de yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği, 5 Aralık 2009'dan itibaren yürürlüğe girecek.

Yönetmelik gereğince, bu tarihten sonra yapılacak binaların limitli yıllık enerji tüketimi miktarına göre ''Enerji Kimliği Belgesi'' düzenlenmesi gerekecek.

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, yaptığı açıklamada, yönetmeliğin, bir binanın bütün enerji kullanımlarının değerlendirilmesini, böylece binalarda enerji performans kriterlerinin ve uygulama esaslarının belirlenmesini ve sera gazı emisyonlarının sınırlandırılarak çevrenin korunmasını amaçladığını söyledi.

Yönetmeliğin hedefleri arasında, yeni ve ruhsata tabi oranda tadilat yapılacak mevcut binalar için minimum enerji performans gereklerinin belirlenmesini ve ısıtma - soğutma sistemleri kontrolünün yapılmasının yer aldığını belirten Ulu, yönetmelik ile ''Enerji Kimlik Belgesi''nin zorunlu hale gelmesinin en başta ısı yalıtımını zorunlu kıldığını ifade etti.

Ulu, 5 Aralık tarihinden itibaren yeni yapılacak binaların limitli yıllık enerji tüketimi miktarına göre ''Enerji Kimlik Belgesi'' düzenlenmesi gerekeceğini ifade ederek, ''Artık yapılan her bina bu yönetmeliğe göre projelendirilmek zorunda olacak ve belediyeler binaların ısı yalıtımlı olup olmadığını denetleyecek'' dedi.

Ulu, binaların görünür bir yerine asılacak belgenin, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içereceğini bildirdi.

BEYAZ EŞYADAKİ GİBİ SINIFLANDIRMA

Ulu, ''Konutlar aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi A'dan G'ye kadar sınıflandırılıyor. A sınıfı, tasarruflu ve SEG (Sera Gazları Emisyonu Göstergesi) emisyonu düşük konutları, G sınıfı ise enerji israf eden ve SEG emisyonu yüksek konutları işaret edecek'' diye konuştu.

Yeni bir ev satın almak ya da kiralamak isteyenlerin öncelikle binaların ''Enerji Kimlik Belgesi''ne bakacaklarını anlatan Ulu, şöyle konuştu:

''Binanızın, kimliğinde yer alan miktardan fazla enerji tükettiği belirlenebilecek ve yaz-kış yüksek fatura ödemeyi göze almak istemeyenler bu evleri tercih etmeyecek. Artık otomobiller gibi binaların da ne kadar enerji tükettiğini bileceğiz.''

Yönetmeliğin ilk etapta yeni binaları kapsayacağını anımsatan Ulu, belediye sınırları içindeki her yeni binanın bu yönetmeliğe uygun olarak projelendirilmek zorunda olduğunu bildirdi.

Ulu, mevcut binalarda ise sisteme uyum için 10 yıllık süre tanınacağını, yalıtımsız binaların şimdiden önlem almaya başlamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim