Erdoğan Obama'yı Reddetti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CNN'in televizyondan önce internet sitesinde yer verdiği habere göre, Nükleer Güvenlik Zirvesi için bulunduğu Washington'da gazeteci Christian Amanpour'un sorularını yanıtladı.

Erdoğan, İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili soruna dair, "Bir çözüm bulabileceğimize inanıyorum. Diplomatik çözüm için buradayım" dedi.

Haberde, "Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran'a yeni sıkı yaptırımlar getirilmesi gayretini desteklemeyi reddetti, ancak ülkesinin Tahran'ın nükleer heveslerinden kaynaklanan diplomatik çıkmazda arabuluculuk yapmaya istekli olduğunu vurguladı" ifadesi kullanıldı.

Erdoğan, habere göre, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasına (NPT) üye ülkelerin "bu konuda birlikte çalışması gerektiğini" belirterek, "Türkiye olarak, çok önemli bir aracı görevi görebiliriz" diye konuştu.

İsrail'le senfoni değil kakafoni

Haberde, Erdoğan'ın Tahran'a yeni yaptırımlar fikrini onaylamayı reddederken, Ankara'nın Orta Doğu'da herhangi bir nükleer silah görmeyi istemediğini vurguladığı belirtildi.

Habere göre, Erdoğan, "İsrail'in UAEK'nın bir üyesi olduğuna" dikkati çekerek, "Niçin NPT'yi tanımayan bir ülke için aynı şeyi söylemiyoruz? Bu da benim için bir endişe nedeni" ifadesini kullandı.

Bu zorlukların üstesinden gelmede adımlar atmaya çalışmalarının önemli olduğunu söyleyen Erdoğan, "Böylece Orta Doğu'da barışı güçlendirebiliriz" dedi.

Erdoğan şöyle konuştu:

"İsrail'in barışa katkı yapmasını istiyoruz ancak bunun zor hale geldi, çünkü İsrail'in koalisyon hükümeti konuştuğu zaman bu 'senfoni değil, kakofoni."
        
Obama'nın 'Soykırım' demeyeceğine eminim

ABD'deki Ermeni tasarısına Türkiye'nin tepkisi ve tasarının Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabulünün ardından Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın istişareler için Ankara'ya çağrıldığı hatırlatılan haberde, Erdoğan, Türkiye'nin, yaşanan olayların "soykırım" olarak nitelendirilmesini kabul edemeyeceğini vurgulayarak, Obama'nın da bu ifadeyi kullanmayacağından emin olduğunu ifade etti.

Erdoğan, "Benim beklentim bu yönde, çünkü bugüne kadar hiçbir Amerikan lideri bu kelimeyi kullanmadı ve Başkan Obama'nın da kullanmayacağına inanıyorum" dedi.

Olayların olduğu dönemin savaş ve isyanlar dönemi olduğuna işaret eden Erdoğan, 1914-1918 arasında Türk halkının da korkunç kayıplar yaşadığına dikkati çekti.

Erdoğan, "Hiçbir ulusun, hiçbir halkın, tarihi kendi anladığı şekliyle diğer uluslar ya da halklar üzerine empoze etmeye hakkı yoktur ve Türkiye bunu yapmaya çalışmıyor" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim