Erdoğan: Geriye Dönüş Sözkonusu Değil

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve AKP'nin Medya ve Tanıtımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen'in de katıldığı iftar yemeğinde, gazete ve televizyon kanallarının temsilcileriyle biraraya geldi.

Başbakanlık Ofisi'ndeki buluşmada açıklamalarda bulunan Erdoğan, medya temsilcilerinin de sorularını yanıtladı.

Ağırlıklı olarak 'demokratik açılım' üzerine duran Erdoğan, "Yolumuza kararlı şekilde devam ediyoruz, geriye dönüş söz konusu değil. Meclis'in açılmasıyla birlilte çalışmalar Meclis çatısı altında sürecek" dedi.

Meclis'te kapalı otorum düşündeklerini ama gerekirse açık oturumda da müzakereleri yapabileceklerini söyleyen Başbakan, pazartesi günü ABD'ye gideceğini ve orada Fransa, İngiltere ve diğer Avrupalı liderlerle 'demokratik açılım' konusunda görüşmeler yapacağını söyledi.

CHP lideri Deniz Baykal'a seslenen Erdoğan, "Ben Sayın Baykal'a mektup yazacağım. Görüşelim derse giderim, eğer ret cevabı alırsam yapacak bir şey kalmaz. Dağ taş tüm dolaşır ve vatandaşlara anlatırız. Baykal'ın elini taşın altına koymasını ve içeriği oluşturmada yardımcı olmasını bekliyoruz. Biz bunu istiyoruz" şeklinde konuştu.

Erdoğan, DTP'ye de 'söylemlerinize dikkat edin' uyarısında bulundu.

Kısa, orta ve uzun vade

Meclis'in açılmasıyla kısa, orta ve uzun vadeli bazı adımların atılacağını belirten Erdoğan, "Kısa vadeden kastımız, Meclis'in açılmasıyla atılacak ilk adımlardır. Bu, çeşitli mevzuat ve genellemeleri kapsayacak. Yasalarla yapılacaklar ise orta vadeli adımdır. Bu adımlara 2010'da atılabilir. Anayasa'yla ilgili olalar ise uzun vadeli adımlardır" ifadelerini kullandı.

"Silahı terör örgütü bırakacak"

Doğu ve Güneydoğu'daki operasyonlar konusuna da değinen Başbakan, "Halkı korumakla görevli güvenlik güçleri elbette silahla dolaşır ve operasyon kabiliyetlerini korumak zorundadırlar. Silahı bırakması gereken biri varsa o da terör örgütüdür" dedi.

"Halk destekliyor"

Erdoğan, 'demokratik açılım'ın AKP'nin oylarını nasıl etkileyeceğiyle ilgili soruya ise, 'Biz bu hafta yaklaşık 10 bin deneği kapsayan araştırma yaptırdık. Bilimsel ve detaylı bir çalışma oldu. Olumlu netice aldık ve kamoyu desteğinin arttığını görüyoruz. Bakan arkadaşlarımla birlikte halkımızı dolaşacağız o zaman destek daha da aratacaktır. Bu sorunu mutlaka çözeceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, "Bayrağa sarılı tabutlar mı gelsin, bunu mu bekleyelim? Bu benim gencim ve mühimmat gözüyle bakamayız" ifadelerini kulalndı.

Erdoğan, 'demokratik açılım'ın bir paket olarak görülmemesi gerektiğini ve bunun bir süreç olduğunu belirtti ve 'milli birlik projesini hep beraber oluşturalım istiyoruz" dedi.

Erbil'e başkonsolosluk

Başbakan Erdoğan bir soru üzerine de, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşmesinde, Esad'ın kendisine 'sizle beraberiz' dediğini ve 'ne yapılacaksa biz hazırız' ifadesini kullandığını söyledi.

"Suriye ile sıkıntı olacağı kanaatinde değiliz' diyen Erdoğan, "Suriye ve Irak'la çalışamalar devam edecek. Suriye ile işbirliği içindeyiz. İki ülke liderleri yılda bir kez biraraya gelecek. Askeri konuda da yapılacaklar var. Eğitim veririz; veriyoruz da zaten. Kültürel konularda yapılacaklar var" şeklinde konuştu.

Kuzey Irak ile ilgili çalışmaların devam ettğini ve bayram sonrası adımlar atılacağını belirten Erdoğan, 'İşi Erbil'de bir başkonsolosluk açmaya kadar götürerebiliriz" diye konuştu.

Cem Garipoğlu'nun yakalanması

Münevver Karabulut cinayetinin katil zanlısı Cem Garipoğlu'nun yakalanması konusunda Erdoğan, meseleyi ilk andan itibaren yakından ele aldıklarını belirterek, "Çarşamba gecesi saat 00.00 sularında İsatnbul Valisi Muammer Güler beni arayarak 'iş tamam, sanırım 1.5 saat içinde teslim alacağız' dedi. Ve teslim olduğunda da yine haber verdiler. Adalet yerini bulsun, yataklık edenler kimler?.. Yüzyılın trajik olaylarından birisidir" ifadelerini kullandı.

Minsk üçlüsü hızlanmalı

Erdoğan'ın bir diğer başlığı ise Ermenistan ile ilişkiler oldu. "Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sıkıntı aşılamadan sınır kapısı açılamaz" diyen Erdoğan, "Bunu onlara da söyledik. MİNSK üçlüsü de çalışmayı hızlandırmalı. İsviçre ile birlikte başlattığımız süreç olumçlu ilerliyor ama yeter ki MİNSK çalışmayı hızlandırsın" şeklinde konuştu.

"Yine söylüyorum teğet geçiyor"

Ekonomik krize ilişikin 'teğet geçecek' açıklamasının hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Ben yine kriz bizi teğet geçiyor diyorum. İşzilik Avrupa'daki birçok ülkeden daha iyi durumda. Biz göreve geldiğimizde 10.7'diydi şimdi olsa olsa 3 puanlık artış oldu" şeklinde konuştu.

IMF ile ilişkiler konusunda, "1.5 yıldır bütün çalışlmaları IMF'siz yaptık. Anlaştık anlaştık, anlaşamadık yola devam edeceğiz" diyen Erdoğan, IMF'nin bazı istekleri olduğunu belirterek, "Belediyelere kaynakların verilememesi gerekir diyorlar. Olur mu? O zaman nasıl çalışacaklar. IMF'nin İki özelliği var. Akredite kuruluşu ove çok uzun süreli kaynak sağlıyor. Bizim dönemimiz IMF ile müzakerelerin en kararlı olduğu dönemdir" diye konuştu.

Erdoğan, IMF'nin Gelir İdaresi'nin özerkleştirilmesini istediğini hatırlattı ve "Özerk kuruluşlar sıkıntı yaratır' dedi ve örnek olarak Merkez Bankası'nı verdi: "Şu anki durumu tasvip etmiyorum. Enflasyon düşsün istiyorlar ama hesabını bize soruyorlar." Başbakan, buna rağmen Merkez Bankansı'na müdahale etmediklerini dile getirdi.

12 Dev adam:: Polonya'ya gidebilirim

A Milli Basketbol Takımı'nın Avrupa Şampiyonası'ndaki başarısı konusuna de değinen Başbakan, "Bizim için adeta lobi faailiyeti yapıyorlar" dedi ve yarı finale çıkılması durumunda Polonya'ya gidebileceğini dile getirdi. Erdoğan, "Bunu Hido ile Turgay Bey'e de söyledim" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim