Erdoğan: Derenin intikamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da yaşanan sel felaketiyle ilgili AKOM'da bir basın toplantısı düzenledi.

Kamulaştırma çalışmalarının engellemeye çalışıldığını söyleyen Başbakan Erdoğan, “Büyükşehir Belediyesi kalkıp da bu derelerle ilgili ıslah çalışmalarını hayata geçirmek istiyorsa ve buralarda bazı kamulaştırma çalışmaları yapılacaksa, bu kamulaştırma çalışmalarını engelleme gayreti içerisine girenler bugünü görmelidirler. Bugünü görmemenin bedelini maalesef bize ağır ödetiyorlar. Bunu ben kendi dönemimde yaşadım, işte bugün yine yaşadık” dedi.

Yaşananın ''büyük bir felaket'' olduğunu, ancak bu felaketin minimize edilebileceğini, zararlarının asgariye indirilebileceğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu: ''Asgariye indirmek, minimize etmek nasıl olacak? Biz üzerimize düşen görevi yapacağız. Örneğin derelerimizin ıslahını gerçekleştireceğiz. Örneğin dere yataklarında yapılanmaya gitmeyecek, imara ters adımlar atmayacağız. Bunları yapmak suretiyle işimizi kolaylaştıracağız, ama kalkar da biz dere yatağına binalar yaparsak ve dere yatağında bu yapılanmaları yaygınlaştırırsak, şunu unutmayalım ki atalarımızın bu güzel tespiti her şeyi ifade ediyor; ‘Derenin intikamı ağır olur’. Şu anda olan da budur.''

Geçmişte ıslahı yapılan derelere Alibeyköy deresini örnek veren Başbakan Erdoğan, şu anda bu derede herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, ''Ha, bu yaşanmayacak anlamına da gelmez. 'Bu felaketin daha büyüğü olmaz' diye de bir iddia içerisinde olmayalım. Daha büyüğü de olabilir. Daha önce en basit bir olayda Alibeyköy Deresi taşardı ve çok ciddi bedeller ödetirdi bize, ama şu anda böyle bir şey olmadı. Şu anda hedefimiz; bu son yüzyılın en önemli, en ciddi felaketi olan bu hadiseden sonra tabii atacağımız adımlar var, atmamız gereken adımlar var” dedi.

İstanbul’a 2 milyon, Tekirdağ’a ise 250 bin TL'lik maddi destekte bulunulduğunu hatırlatan Erdoğan, hasar tespitlerinin ardından desteklerin süreceğini söyledi.

Dere yataklarındaki yapılaşmayı kaldıracaklarını ifade eden Erdoğan, ''Şu anda bu acıyı yaşadık, bunun tekrarını istemiyorsak biz şimdi yeni bir adım atalım. Bu dere yataklarından ne olursa olsun, ister tır garajıydı, fabrikaydı, ister konuttu ne varsa, bizim bunları süratle bir defa kaldırmamız lazım. Biz, valilik, belediye bu konuda adımımızı atacağız. Bu konuda değerlendirmelerimizi yapacak, yol haritamızı gözden geçireceğiz'' dedi.

E-5 Sanat Yapıtları'na ilişkin bir soru üzerine Başbakan Erdoğan şunları söyledi: ''E-5 bizim için yeni yapılmış bir yol değil. E-5 on yılların yoludur. Bir de E-5'in altına bakın. Oradaki sitelerin acaba yapılması nasıl olmuş, altyapı nasıl? Bunların değerlendirilmesi lazım.

Ha bunun yanında E-5'in sanat yapıtları noktasında bir sıkıntısı varsa, bunu da karayollarımız gözden geçirebilir. Aldığım ön bilgilerde altyapıda oralarda, daha önce oralar tabii beldeydi, biliyorsunuz Büyükşehirle alakası yoktu, dolayısıyla bunlar üzerinde belki bir altyapı çalışması gerekebilir.''

Editör: TE Bilişim