Erdoğan-Büyükanıt Harp Akademilerinde

Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, "Gücünün kaynağını aziz ulusunun güven ve sevgisinden alan Türk Ordusunun yolu, Atatürk’ün medeniyet yoludur" dedi.

AA - Harp Akademileri Komutanlığında 2007-2008 eğitim ve öğretim yılında mezun olmaya hak kazananlara diplomaları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle verildi.

Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen tören, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aksay, Komutanlığın ve onun mezunlarının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün sonsuza kadar korunması, kollanması, medeni devletler arasında hak ettiği saygın konuma ulaşılması yolunda dogmalardan uzak, akla, bilime ve sürekli gelişime dayalı, uluslararası çalışma kültürüne sahip bir şekilde yılmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Harp Akademilerinden mezun olan subayların tümünün birçok alanda yüksek lisans yapma hakkı elde ettiğini, ayrıca açılan yeni programlarla subaylara doçent ve profesör unvanı almanın önünün de açıldığını dile getiren Orgeneral Aksay, böylece bu alanlarda eğitim gören subayların akademik unvanlarıyla general ve amiral rütbesiyle görevlerine devam edeceklerini anlattı.

Soğuk savaş döneminin tehditlerinin yerini "asimetrik tehdit" denilen terörizm, kökten dincilik, kitle imha silahlarının yaygınlaşması, yasa dışı göç hareketleri, kuraklığın meydana getirdiği olumsuzluklar, kıt su ve enerji kaynaklarının paylaşımı gibi büyüyen güvenlik sorunlarının aldığını anlatan Orgeneral Aksay, Türkiye’nin de jeopolitik konumu itibariyle bu tür sorunların yoğun yaşandığı bir coğrafyada yer aldığını ifade etti.

Orgeneral Aksay, tüm bu sorunların üstesinden gelebilmek için güçlü bir orduya sahip olmanın Türkiye için elzem olduğunu vurgulayarak, "Ulusal ve uluslararası çıkarlarımızın ve üniter devlet yapımızın korunmasının vazgeçilmez unsuru, milletimizin bağrından çıkan her bakımdan güçlü ve caydırıcı özelliklere sahip Türk Silahlı Kuvvetleri’dir" dedi.

Orgeneral Aksay, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş perspektifinde Türkiye Devleti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün korunması hedeflenmiştir. Bu felsefenin temel unsurlarını ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet oluşturmaktadır. 21. yüzyılın ana temalarından biri olan küreselleşmenin olumsuzluklarına karşı koymak için küreselleşmenin baş aktörleri de hızla kendi ulusal yapılarını korumaya ve güçlendirmeye yönelmektedir. Gerçekçi yol, küresel düşünmek, ancak ulusal hareket etmek olmaktadır.

Atatürk’ün gerçekleştirdiği devrimin ana hedefi, bir ümmet toplumundan laik ve üniter bir ulus-devlet yaratılmasıdır. Laiklik ilkesi ise Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan tüm değerlerin temel taşıdır. Cumhuriyet’in temel nitelikleri olan demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin yapısına sahip çıkma ve koruma, Türk ulusunun ferdi olarak herkese düşen bir görevdir. Gücünün kaynağını aziz ulusunun güven ve sevgisinden alan Türk Ordusunun yolu, Atatürk’ün medeniyet yoludur."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birinci Mezunlara diplomalarını takdim etti.

Törende dost ve müttefik ülke subayları adına yapılan konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Gül, Silahlı Kuvvetler Akademisi, Kara, Deniz, Hava harp akademileri ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü yüksek lisans öğrenimi birincilerine diplomalarını verdi.

Editör: TE Bilişim