Enver Paşa'nin Torunundan Mektup
 
ANKARA - Azerbaycan'ın 1918 yılında Ruslardan bağımsızlığını sağlayan Enver Paşa'nın torunu Arzu Enver (Sadıkoğlu), Bakü'deki Türk Şehitliği'nde Türk bayrağının indirilmesiyle ilgili olarak, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e mektup gönderdi.

Enver Paşa'nın torunu, mektupta, Azerbaycan'ın kurtuluşunda büyük emeği olan askerlerin Azerbaycan'a emanet ettiği Türk bayrağının artık dalgalanmadığını duyduktan sonra "büyük üzüntü" duyduğunu belirtti.

Osmanlı İmparatorluğu'nun kendi sorunlarına ve dış baskılara rağmen, Enver Paşa'nın işgal altındaki Azerbaycan'ın kurtuluşu için kurduğu ve "Türk-İslam Ordusu" olarak adlandırdığı ordunun zor şartlar altında Azerbaycan'a gönderilmesine değinen Enver, Azerbaycan'ın tüm uluslararası engellemelere rağmen 1918 yılında kurtarıldığını hatırlattı.

Türk-İslam Ordusu Kumandanı ve Enver Paşa'nın öz kardeşi Nuri Paşa'nın süratle yeni devleti ve tüm teşkilatlanmasını oluşturduğunu, böylece ilk bağımsız Türk cumhuriyetinin kurulduğunu kaydeden Arzu Enver, "Aziz şehitlerinin haricinde, hayatta kalan bu ordunun tüm mensupları, ulvi görevlerinin hitamı bilincinde, fakat esir olmayı dahi göze alarak, komutanları ile birlikte ülkelerine dönmüşlerdir" ifadelerine yer verdi.

Arzu Enver, orada kalan şehitlerin ve şanlı Türk bayrağının Azerbaycan'a emanet edildiğini vurgulayarak, mektubunda şunları kaydetti:

"Geçen yıl iki kardeş ülkenin birlikte dalgalanan bayrakları altında saygı duruşunda bulunduğumuz Bakü önlerinde şehit düşen bu askerlerimizin anıtı üzerinde sizlere emanet etmiş oldukları şerefli bayrağımızın artık dalgalanamadığını büyük üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Dolayısıyla da naçizane düşüncelerimi Zatıalinize bildirmek zarureti hasıl oldu."

Birçok günahsız insanın, Türk diplomatların ve görevli memurların katledildiğini ve Türk Milletindeki bu acıların saymakla bitmeyeceğini belirten Enver, "Meselelerimize akil yol ile çözüm bulmak, gelecek nesillerimizin huzur ve sağlığı, gelişmesi, kültürü ve de bölgemizin huzuru için mutlaka gerekli" görüşünü dile getirdi.

Mektubunda, insanların onurlu bir buluşma isteyeceğini belirten Arzu Enver, "Tabii ki insanlar kendilerine göre hakkani ve onurlu buluşmayı isterler. Bu noktanın bulunması çok zordur, ama olanı yıkmak çok daha kolaydır. Nasıl ki buluşmak zor, ayrılmak kolaydır" dedi.

OTURDUĞUM YERDE HAYDAR ALİYEV HEYKELİ VAR

Oturduğu caddenin Haydar Aliyev ismini taşıdığını kaydeden Enver, Haydar Aliyev'in büyük bir heykelinin evinin yakınında "Karadeniz'i seyrettiğini" belirterek, "Şerefli bin yılın neticesi, geleceğin ışığı kutsal Türk ve Azerbaycan bayrakları her gün hür ve huzurlu dalgalanıyor. Sabah ve akşam önünden geçerken mutluluğum tarif edilemez" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'ın bağımsızlık kutlamaları için geçen yıl Bakü'ye davet edilmekten onur duyduğunu kaydeden Enver, Azerbaycan'ın kurtarıcısı ve kuruluşuna büyük katkı sağlayan Nuri Paşa'nın Bakü'de hiçbir anıtının olmamasının kendisini şaşırttığını ve bu hususta üzüntü duyduğunu ve Azerbaycan devletinin gerekeni yapmasını rica etti.

Editör: TE Bilişim