''En Kapsamlı Teşvik Yasası''

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili İbrahim Burkay, yeni teşvik ve istihdam paketinin 3 boyutlu yapısıyla bugüne kadar Türkiye'de hazırlanmış en kapsamlı teşvik yasa çalışması olduğunu bildirdi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı da olan Burkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu çalışmanın kriz sonrası dönemde Türk sanayisinin rekabetçiliğini artıracak yeni yatırımlara ve istihdama önemli hareketlilik getireceğine inandığını belirtti.

Burkay, teşvik paketi ile kurumlar vergisi ve gelir vergisi indirimi, sigorta primlerinde indirim, yatırım yeri tahsisi ile KDV istisnası ve gümrük vergisi indirimi getirilmesini önemli destek olarak değerlendirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Açıklanan paket, 3 boyutlu yapısı ile bugüne kadar Türkiye'de ilgili tüm sivil toplum kuruluşları ve kurumların görüş ve talepleri doğrultusunda hazırlanmış en kapsamlı teşvik yasa çalışmasıdır. Özellikle kredi garanti sistemi, bizim öteden beri istediğimiz bir uygulamaydı. Yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında ve en fazla 250 çalışanı olan işletmelerin KOBİ ve garanti desteğinden 2 yıl süreyle yararlanacak olmaları da önemli. Bu destekten faydalanabilmek için geriye dönük borç bulunmaması şartı da bize göre doğru bir uygulamadır.''

Burkay, yeni istihdam ve teşvik paketinin piyasalara hareketlilik getirmesini beklediklerini vurgulayarak, bu tedbirlerin, her şeyden önce pozitif anlamda bir psikolojik destek sağlayacağını, piyasalardaki negatif havayı dağıtacağını ve likidite akışını gündeme getireceğini kaydetti.

Yeni paketin, özellikle istihdam yönünün ülke için büyük bir sorun teşkil eden işsizliğe çare olabileceğini anlatan Burkay, şöyle devam etti:

''Yeni yatırım yapanların istihdam sağladıkları personel için SSK primlerini bölgelere göre çeşitli sürelerle ödemeyecek olması önemli bir destektir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle mali disiplinden taviz verilmeyeceğini açıklamış olması ise bize göre kararlılığın bir göstergesidir. Biz ülkemizin bu krizi aşacağına inanıyoruz. Başbakanın açıkladığı bu yeni tedbirler krizden çıkışımızı hızlandıracaktır.''

''Gıdaya yönelik de teşvikler verilmeliydi'' 

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Ceylan da açıklanan teşvik paketinin diğerlerinden farklı olduğunu söyledi.

Ceylan, yeni teşvik ve istihdam paketinin bölgesel ve sektörel olması yönüyle öncekilerden ayrıldığına dikkati çekerek, pakete bu yönüyle olumlu ve ılımlı baktıklarını ifade etti.

Yeni pakette de diğerlerinde olduğu gibi Türkiye'nin 4 bölgeye ayrıldığına işaret eden Ceylan, Bursa'nın İstanbul ile birlikte 1. bölgede yer aldığını hatırlattı.

Pakette, motorlu kara taşıtları, yan sanayi, makine imalat gibi sektörlerin yer aldığını belirten Ceylan, bunları olumlu karşıladıklarını, ancak eksikliklerin bulunduğuna inandığını vurguladı.

Ceylan, örneğin Bursa'nın gıda açısından çok önemli bir şehir olmasına rağmen, pakette bunun gözden kaçtığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Pakette mutlaka gıdaya yönelik de teşvikler verilmeliydi. Türkiye'yi besleyen büyük firmaların yüzde 75'ten fazlası Bursa'da yer alıyor. Bunlar desteklenmeliydi. Ayrıca, tekstil, deri ve konfeksiyon sanayilerine de 3. ve 4. bölgelere taşınmaları halinde teşvik veriliyor. BUSİAD olarak bunu eleştiriyoruz. Bursa'dan bir fabrikanın alınıp 3. ya da 4. bölgeye taşınması olanaksız gibi görünüyor. Buradan tasarımcıyı ya da yetişmiş uzmanı alıp nasıl oraya götüreceksiniz? Bu hiç kolay değil. Geçmişte de bunu anlatmaya çalıştık. 25-30-40 senede biriken bilgi birikiminin birkaç senede apar topar oraya taşınması imkansız. Bu büyük bir yanılgıdır. Bu nedenle de kağıt üzerinde kaldığını söyleyebiliriz. Pakette ayrıca KOBİ'ler açısından da birtakım olumlu şeyler olduğunu düşünüyorum. Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa'da da KOBİ'lerin bu yeni paketten iyi şekilde yararlanacağına inanıyorum.''(aa)

Editör: TE Bilişim