Elektriğe Zam Kapıda

Ekonomi yetkilileri, mevzuat gereği yılı zararla kapatmaması gereken Türkiye Elektrik Ticaret AŞ'nin (TETAŞ) Ekim başında toptan elektriğe yüksek oranlı zam yapabileceğini belirtiyorlar.

Reuters'a bilgi veren bir enerji yetkilisi, "Yılın son dört ayına girerken TETAŞ'ın bilançosunu düzeltmesi için fiyatlarda bir artışa gitmesi gerekecek. Ancak bu konuda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yapılmış bir başvuru yok. Şu anda hesaplamalar yapılıyor. İlerleyen günlerde doğalgaz fiyatı ve döviz kurundaki değişime bağlı olarak hesaplamalarda değişiklikler olabilir" dedi.

TETAŞ'ın zam ihtiyacının yüzde 20'yi bulabileceğini kaydeden yetkililer, genel olarak TETAŞ'ın yaptığı fiyat artışının, nihai tüketiciye yansımasının 1/3 oranında olduğunu vurguluyorlar.

Bu durumda Ekim ayında toptan elektrikte yüzde 20 oranında artış olması durumunda, tüketiciye yansıması yaklaşık yüzde 6-7 düzeyinde olabilecek.

Bir ekonomist, elektrikte tüketici fiyatlarında yüzde 7 civarında bir zammın, toplam enflasyona 0.25 puan gibi bir artış getireceğini  belirterek, "Bunun yanında tabii enerji fiyatlarındaki artışın, maliyet yoluyla oluşabilecek ikincil etkilerini düşünebiliriz ancak mevcut zayıf talep  koşullarında fazla endişelenmemize gerek olmadığını düşünüyorum" dedi.

Enerji KİT'lerinde fiyatlar Yüksek Planlama Kurulu tarafından, 1 Temmuz 2008'den itibaren yürürlüğe giren maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde belirleniyor.

Mevzuat gereği TETAŞ önce EPDK'ya başvurarak toptan elektrik satışına ilişkin tarife değişikliği talep ediyor. EPDK bu tarifeyi onaylayınca alınan karar dağıtım şirketlerine bildiriliyor. Dağıtım şirketleri de toptan satış ve diğer maliyet artışlarını hesaplayarak EPDK'ya perakende satış fiyatları için başvuru yapıyor. Elektrik fiyatlarındaki artışın, nihai tüketiciye ne oranda yansıyacağına yönelik son kararı EPDK veriyor.

EPDK, elektrik fiyatlarında bu yıl 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere sanayide yüzde 1.66, konutta yüzde 1.58 oranında indirim kararı vermişti.

Editör: TE Bilişim