Ege'de Alarm 

40 dereceye çıkacak sıcak yüzünden Ege'de orman yangınları için alarm

DENİZLİ Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, hafta içi Türkiye'nin en sıcak bölgelerinin Denizli, Manisa ve Aydın olacağını belirterek, orman yangınları için alarm verdi. Çok riskli bir dönem yaşanacağını kaydeden Oklu, "Ormana yakın alanda tiryakiler sigara bile içmesin" uyarısında bulundu.

40 derece ve üzerindeki sıcaklıkta, başta kızılçam ağaçları olmak üzere ağaçların reçinelerinin buharlaşıp gaz haline dönüştüğünü belirten Oklu şunları söyledi:

"Sigaranın izmariti ya da küçük bir kıvılcım ormanda büyük bir yangına neden oluyor. Vatandaşlarımız ormanlarımızı korumak için mümkünse orman yakınlarında sigara bile içmesin. Açık alanda piknik ateşi yakmasın. Kırsal kesimde oturan vatandaşlarımız tarlalarında ateşte yemek yapmasın. Anız yakılmaması için sürekli uyarılarda bulunuyoruz. Yasak olmasına rağmen bazen kurallara uyulmuyor. Anız yakılmaması için vatandaşlarımıza rica ediyoruz. Bağ- bahçe temizliği yapılıp toplanan otlar yakılmasın. Ormanlar için tüm Ege'de kırmızı alarma geçtik."

EN BÜYÜK YANGINLAR TEMMUZ'DA

Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, geçmiş yıllarda en büyük yangınların Denizli ve çevresinde temmuz ayının ilk haftası ile ikinci haftası arasında çıktığını hatırlattı. 10 Temmuz ile 20 Ağustos arasındaki zaman diliminin orman yangınları açısından en riskli dönemi oluşturduğunu vurgulayan Oklu şöyle dedi:

"Hafta sonu piknikçilerimiz kesinlikle ateş yakmasın. Bu hafta Denizli ve bölgede hava sıcaklığı 40 dereceyi aşacak. Tarihin tekerrür etmesinden korkuyoruz. Yıllardır Denizli ve çevresinde büyük orman yangınları Temmuz ayında oldu. Teşkilatlarımız üst seviyede yangına karşı hazırlıklı, ancak sadece bizim hazırlıklı olmamız yetersiz kalır. Vatandaşlarımızın da duyarlılığının üst seviyede olması gerekiyor."  (DHA)

Editör: TE Bilişim