E-tebligat Dönemi Başlıyor


PTT Genel Müdürlüğü, tebligatların elektronik ortamında gönderilmesine yönelik ''e-tebligat'' projesini yıl sonuna kadar tamamlayacak. ''e-tebligat'' uygulamasının, ''Tebligat Kanunu''nda değişiklik yapılmasının ardından 2011 yılında başlatılması hedefleniyor.

Alınan bilgiye göre, kamu idareleri, özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları, il özel idareleri, belediyeler, köy hükmi şahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından yapılan tüm tebligatların, elektronik ortamda e-posta üzerinden yapılmasını öngören ''e-tebligat'' projesinde son aşamaya gelindi.

PTT Genel Müdürlüğünün ''sorumlu kuruluş'' olarak yürüttüğü proje kapsamında, PTT'den vatandaşlık numarasıyla ''ptt.net.tr'' uzantılı (örnek:[email protected]) e-posta adresi alınacak ve bu e-posta adresleri sisteme kaydedilecek. Böylece, tebligatlar vatandaşların e-posta adreslerine kısa zamanda ve masrafsız iletilecek. Kullanıcılar, e-posta adreslerine PTT'nin internet sitesi üzerinden ulaşabilecek.


E-Tebligat 3.Günün Sonunda "Yapılmış Sayılacak

PTT üzerinden mail adresi alan vatandaşlardan ikinci bir mail adresi ve cep telefonu bilgileri istenecek. Sistemdeki e-postaya tebligat yapıldığında, vatandaşlar SMS yoluyla bilgilendirilecek. Tebligatların sistemdeki e-posta adresine ulaşmaması ya da tebligatın elektronik olarak yapılamaması durumunda, tebligatlar fiziki olarak yani posta yoluyla yapılacak.

Mevcut durumda, posta yoluyla vatandaşların fiziki adreslerine gönderilen tebligatlar, 7. günün sonunda ''yapılmış'' sayılıyor. Elektronik posta yoluyla gönderilen e-tebligatlar ise kişinin elektronik posta kutusuna ulaştığı tarihten itibaren üç gün sonra ''yapılmış'' sayılacak.

Ayrıca, sermaye şirketlerine yapılacak olan tebligatların elektronik posta yoluyla yapılması zorunlu olacak.

PTT Genel Müdürlüğünün e-tebligat projesine yönelik çalışmalarında sona geldiğini vurgulayan Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, elektronik yolla tebligat yapılmasına imkan veren ''Tebligat Kanunu ile Adli Sicil Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı''nın önümüzdeki yılın ilk aylarında TBMM'de görüşülmesinin beklendiğini ifade etti. Yetkililer, tasarının yasalaşmasından bir yıl sonra e-tebligat uygulamasının başlatılacağını da kaydetti

Editör: TE Bilişim