Düşük Talep Kurban Fiyatını İndirir
 
ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, meslek hayatı boyunca bu yıl ilk kez, kurbanlık hayvan pazarlarında yeterli müşteri bulunmadığı gibi, hayvan sayısının da çok az olduğu tespitinde bulunduğunu söyledi.

Yetkin, İçkale Oteli'nde, artan kurbanlık fiyatları ve fiyatların bayram öncesinde izleyeceği seyir konusunda bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'de, geçen yıl, kurbanlık koyunun tanesinin 250-300 lira düzeyinde olduğunu hatırlatan Yetkin, bu yıl kurbanlık koyun fiyatının ise 700-800 liradan işlem gördüğünü bildirdi. Yetkin, talebin çok düşük olması nedeniyle kurban fiyatlarının önümüzdeki günlerde düşeceği kanaatinde olduğunu ifade etti.

Kırmızı et fiyatlarında son günlerde görülen artışın iki nedenden kaynaklandığının altını çizen Yetkin, nedenlerden birincisinin, hayvancılık politikalarında yıllardan bu yana yapılan yanlışlar sonucu üretimin düşmesi, ikincisinin ise konjonktürel nedenlerle spekülatif kazanç beklentilerinin artması olduğunu söyledi.

Hayvancılığın içine girdiği krizin üç dönüm noktası olduğuna işaret eden Yetkin, bunlardan ilk dönüm noktasının 24 Ocak 1980 kararları olduğunu, ikinci dönüm noktasının, Et ve Balık Kurumu (EBK), Süt Endüstrisi Kurumu (SEK) ve Yem Sanayi gibi tarımsal kuruluşların özelleştirilmesiyle yaşandığını kaydetti.

Yetkin, üçüncü dönüm noktasını da meraların hızla yok edilmesi olarak gösterdi.
Türkiye'de satılan etin yarısının kaçak ve kayıt dışı olduğunu belirten İbrahim Yetkin, böylesine büyük kayıt dışının olduğu bir sektörde denetim ve teşvik uygulamalarının zor olacağını vurguladı.

GDO Yönetmeliği

Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmeliğe de değinen Yetkin, yönetmelikte, tüketicilerin bilgilendirilmesi ve bilim kurulunun yapısı konularında yapılan değişiklikleri olumlu bulduklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim