Dünya'yı Ayağa Kaldırdılar

Güney Kore'nin Yonhap haber ajansı da, Kuzey Kore'nin nükleer ve kısa menzilli füze denemesinden sonra iki kısa menzilli füzeyi daha fırlattığını duyurdu. Yonhap, konuyla ilgili daha fazla detay vermedi.

Güney Kore ordusu ise şu ana kadarki haberler hakkında henüz bir yorum yapmadı.

Bu arada, Japonya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin kınanması yönünde bir karar almasını isteyecek. Başbakan Taro Aso, denemenin, bir önceki Birleşmiş Milletler kararının "açık bir ihlali olduğunu" ifade ederek, bunun kabul edilemez olduğunu belirtti. Taro Aso, bugün toplanacak konseyin bu yönde bir karar almasını isteyeceklerini söyledi.

Dünyayı şok eden gelişme
Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'dan yapılan duyuruda, başarılı bir nükleer test yapıldığı ve bunun, ülkenin nükleer caydırıcılığını artırma yolunda bir adım olduğu bildirildi.Duyuruda, ''Nükleer test, patlayıcı gücü ve kontrol teknolojisi daha üst düzeye çıkarılmış güvenli bir nükleer denemeyi daha başarıyla yapmıştır ve bu denemenin sonuçları, nükleer silahların gücünün artırılmasında ve nükleer teknolojinin geliştirilmesinde ortaya çıkan bilimsel ve teknolojik problemlerin çözümüne katkı sağlamıştır'' iddialarına yer verildi.

KCNA'da yer alan duyuruda nükleer denemenin, toprak bütünlüğünün, ülkenin, ulusun ve sosyalizmin korunmasına, barışın garanti altına alınmasına ve Kore yarımadası ile bölge güvenliğinin korunmasına katkı sağlayacağı da ileri sürüldü.

4,7'lik sarsıntı
Kuzey Kore, ilkini 2006 yılında yaptığı nükleer denemelere, uzun menzilli füze denemesinin ardından sıkılaştırılan uluslararası yaptırımlara tepki olarak devam edileceğini açıklamıştı.

Tespit edilen sarsıntıya göre nükleer deneme, Kuzey Kore'nin kuzeydoğusunda yapıldı. Amerikan Jeolojik Çalışmalar Enstitüsü, merkez üssü, Kilchu şehrinin yaklaşık 80 kilometre kuzeybatısında, yerin 10 kilometre altı olarak tespit edilen sarsıntı 4,7 büyüklüğünde oldu.

Rusya doğruladı
Kuzey Kore'nin bu sabah erken saatlerde bir nükleer denemede bulunduğunu ilk doğrulayan Rusya, denemenin gücünün 10 ila 20 kiloton olduğunu bildirdi.

"ABD'nin Hiroşima'ya attığı atom bombasına yakın büyüklikte nükleer deneme"
Rusya Savunma Bakanlığı Kuzey Kore'nin sabah saatlerinde gerçekleştirdiği nükleer deneme ile bilgileri açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı'na göre deneme TSİ 03:54'de gerçekleşti. Kilchu şehrinin 80 km kuzeybatısında gerçekleşen denemede, 10-20 kiloton TNT kalıbına eş değer nükleer madde kullanıldı. Yer altında gerçekleşen deneme 4,7 şiddetinde depreme neden oldu. ABD'nin Hiroşima'ya attığı atom bombasında 20 kiloton TNT'ye eş değer nükleer madde kullanılmıştı.

Ria Novosti haber ajansına açıklamada bulunan Rusya Savunma Bakanlığı yetkilisi Aleksander Drobişevski , "Bölgede durumu gözlemlemeye devam ediyoruz." dedi. Rusya BM daimi üyesi Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

Kuzey Kore nisan ayında uzaya uydu gönderdiği ve başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirdiğini iddia etmişti. ABD iddiaları doğrulamazken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 13 Nisan'da Kuzey Kore'nin füze çalışmalarını kınama kararı almıştı. Kararda Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların genişletilebileceği vurgusu yapılmıştı.

14 Nisan'da karşı bir açıklama yapan Pyongyang, BM çatısı altında sürdürülen altılı görüşmelerden çekildiğini açıklamıştı. Kuzey Kore çekilmenin ardından nükleer çalışmalara hız vermişti. Nükleer Silahsızlanma Anlaşması'ndan 2003 yılında çekilen Kuzey Kore ilk denemeyi Ekim 2006'da gerçekleştirmişti.

Güney Kore'de acil toplantı
Güney Kore'den yapılan açıklamada da, gece geç saatlerde bir sarsıntı tespit edildiği ve bunun büyük bir ihtimalle nükleer denemeden kaynaklandığı bildirildi.

Denemenin ardından alarma geçen Güney Kore'de kabine üyelerine, konuyu görüşmek üzere Devlet Başkanı Lee Myung-bak tarafından acilen toplanmaları çağrısında bulunulduğu belirtildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, Kuzey Kore'nin nükleer denemesine sert tepki gösterildi ve gerekli cevabın BM Güvenlik Konseyi tarafından verileceği ifade edildi.

Bakanlık sözcüsü Kazuo Kodoma, ''Uygun cevap kesinlikle verilecektir. Bunu BM Güvenlik Konseyinde yapmalıyız'' diye konuştu.

Güney Kore: "Kuzey Kore ABD'yi daha önceden bilgilendirdi"

Kuzey Kore'nin, ABD'yi yapacağı denemelerle ilgili önceden bilgilendirdiği bildirildi.

Bir Güney Kore devlet başkanı yardımcısı telefonla yaptığı açıklamada, "ABD önceden uyarıldı" diye konuştu.

Yetkili, Washington'un da bu uyarıyı bölgedeki müttefiklerine iletip iletmediği ya da Pyongyang'ın diğer hükümetleri da uyarıp uyarmadığının bilinmediğini söyledi.

Amerikalı yetkili:: "1 Saatten az bir zaman kala haberdar edildik"

Bir Amerikalı yetkili, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemeleri yapacağını 1 saatten az bir zaman kala haber verdiğini bildirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Kuzey Kore'nin denemelerle ilgili haberi verirken hiçbir talepte bulunmadığını belirtti.

Seul borsası düştü
Kuzey Kore'nin nükleer denemede bulunduğunu açıklamasının ardından Seul borsası düştü.

KOSPI endeksi'nin Kuzey Kore'nin ''başarılı'' bir nükleer denemede bulunduğunu açıklaması üzerine yüzde 3,97 düşerek, 55,78 puan kaybettiği belirtildi.

Kuzey Kore ajansı KCNA'dan yapılan açıklamada, ''Kuzey Kore nükleer caydırıcılık kapasitesini güçlendirme çerçevesinde başarılı bir nükleer deneme bulundu'' denilmişti.

İngiltere: ''BM kararının ihlali''
İngiltere, Kuzey Kore'nin yeni bir nükleer denemede bulunduğu haberlerine, ''BM kararının ihlali'' açıklamasında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi Bill Rammell, Kuzey Kore'nin ''başarılı bir nükleer denemede bulunduğu açıklamasının'' ardından, bunun BM'nin Kuzey Kore ile ilgili 2006 tarihli kararının ihlali olduğu ifadesini kullandı.

Beyaz Saray: "Nükleer deneme, tüm ülkeler için endişe verici bir sorun"
ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemelerinin, "tüm ülkeler için çok endişe verici bir sorun" olduğunu söyledi.

Obama, yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore, doğrudan ve tehlikeli bir biçimde uluslararası topluma meydan okuyor. Kuzey Kore'nin tutumu, gerilimi artırıyor ve kuzey doğu Asya'da istikrarı baltalıyor" dedi.

ABD ve AB endişeli
ABD ve AB ise bu durumun endişe verici olduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Çok endişeliyiz, verileri inceliyoruz" derken, ABD'nin müttefikleri ve BM Güvenlik Konseyi ile hem durumu, hem de bundan sonraki adımları ele aldıklarını kaydetti.

Adının açıklanmasını istemeyen sözcü, "Kuzey Kore'nin iddiası bizi derin endişeye düşürdü. Verileri inceliyoruz. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, denemeye denk düşen bir sismik olay tespit etti" dedi.
Sözcü, "Bundan sonra atılacak adımlar konusunda Altılı Grup ve BM Güvenlik Konseyi ile danışmalarda bulunuyoruz" diye konuştu.

İki Kore, Çin, Japonya, Rusya ve ABD'den oluşan Altılı Grup görüşmelerinde, Kuzey Kore 2005 yılında bütün nükleer programlarını sona erdirme sözü vermişti.

Avrupa Birliği de, Kuzey Kore'nin nükleer denemede bulunduğu haberinden büyük sıkıntı duyulduğunu açıkladı.

AB dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Kohout, AB'nin bu haberi büyük bir sıkıntıyla karşıladığını belirttiği açıklamasında, bilginin doğrulanması halinde Kuzey Kore'nin kınanacağını kaydetti.

Rusya Dişişleri Bakanı: "Endişeliyiz"
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığı haberlerinden endişe duyduklarını söyledi.

İnterfaks ajansının haberine göre Lavrov, Beyrut'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin bir nükleer patlama gerçekleştirdiği haberlerinden endişe duyduk" dedi.

Fransa:"Bu iyi haber değil"
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Abu Dabi'de denizcilik konulu bir konferansın açılışında yaptığı konuşmada, "Kuzey Kore'den gelen haberin iyi haber olmadığını, teknik ve stratejik açıdan daha fazla bilgi beklerken bu denemeyi kınadıklarını" ifade etti.

Japonya, BM Güvenlik Konseyi'ne başvuruyor
Japonya BM Güvenlik Konseyinden, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin kınanması yönünde bir karar almasını isteyecek.

Başbakan Taro Aso, denemenin, bir önceki BM kararının "açık bir ihlali olduğunu" ifade ederek, bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Taro Aso, bugün toplanacak konseyin bu yönde bir karar almasını isteyeceklerini ifade etti.

Editör: TE Bilişim