Dünyanın Gözü Bu Zirvede

Avrupa Birliği liderleri bugün başlayacakları iki günlük zirve toplantısı öncesinde, ağır borç yükü altındaki Yunanistan'a nasıl yardım edileceği konusunda anlaşmazlıklarını gideremediler. Liderler, Euro'ya güveni koruma konusunun da baskısı altındalar.

Liderlerin Yunanistan'a bir can simidi uzatılması konusunda uzlaşamamaları, Yunanistan gibi Portekiz'in de dün kredi notu indirimiyle karşılaşmasının ardından euroyu 10 ayın en düşük düzeyine indirdi. Euro kullanan 16 ülkenin özel bir toplantıda Yunanistan konusunu görüşmesi girişimleri de sonuçsuz kaldı.

Fransa ve Almanya, IMF'nin Yunanistan konusunda ne gibi bir rol oynayabileceğini ve Euro bölgesi ülkelerden ne tür bir katkı beklenebileceğini tartışıyorlar.

Bir AB diplomatı, "Almanya kesin bir uzlaşma ihtimali yoksa, Euro ülkeleri toplantısı yapılmasını istemiyor" dedi.

Ağır borç yükü ve büyük bütçe açıklarının zorladığı Yunanistan, Nisan ve Mayıs aylarında Almanya'nın karşılaştığı faiz oranlarının iki katı yükseklikteki faizle 20 milyar Euro'luk borçlanmak zorunda.

Yunanistan, sadece finans piyasalarına güven verecek bir desteğe ihtiyacı olduğunu söylerken, Almanya da Mayıs ayında yapılacak bölgesel seçimlerden önce, Yunanistan'a yardıma karşı çıkan kamuoyunun baskısı altında.

AB üyesi bir ülkenin büyükelçisi, görüş ayrılılıklarının AB kurumları ve üyeleri arasında daha yaygın bir görüş ayrılığının yansıması olduğunu söyledi.

"Bu oldukça karamsar ekonomik tablodan nasıl çıkacağımızı söylemek güç. Kurumlararası ilişkiler kötüye gidiyor" dedi.

Yunanistan için Uluslararası Para Fonu (IMF) desteğinin devreye girmesi önerisi ise daha sıkı Avrupa entegrasyonunu savunanlarla daha yakın mali ve ekonomik birlik isteyenler arasında görüş ayrılığı yaratıyor.

Diplomatlar, bir kurtarma planına Almanya'nın desteğini sağlamak isteyen Fransa'nın, bunun bedeli olarak IMF'nin devreye girmesine razı olabileceğini belirtiyorlar.

Editör: TE Bilişim