Dünya Nefesini Tuttu 
 
Amerikan halkı bugün ülkenin yeni liderini seçmek için sandık başına gidiyor

Sadece Amerika’nın değil, tüm dünyanın kaderini etkileyecek olan ABD başkanlık seçimi, bugün gerçekleşiyor. 153.1 milyon kayıtlı seçmen sandık başına giderek yarışın iki favorisi Cumhuriyetçi John McCain ile Demokrat aday Barack Obama arasında tercih yapacak. Amerika’nın ilk ve tek siyahi başkan adayı olarak tarih yazan Obama, anketlerdeki üstünlüğünü sandığa da taşımayı başarırsa bundan birkaç sene öncesine kadar hayal bile edilemeyen bir devrimi gerçekleştirerek, şubat ayında George Bush’un boşaltacağı Beyaz Saray’ın yeni sakini olacak. 

50 eyalette gerçekleşecek seçimlerde ABD’nin 44’üncü başkanı belirlenecek. 40 eyalette kimin kazanacağı şimdiden belli gibi... Ancak 10 kritik eyalette yarış halen bıçak sırtında devam ediyor. Obama ve McCain kampanyalarının son gününü dün bu eyaletlere ayırdı. Obama, 2004 seçimlerinde tercihlerini Cumhuriyetçilerden yana kullanan Florida, Kuzey Carolina ve Virginia eyaletlerinde seçmenlere seslendi. McCain ise doğuda Florida’dan başlayıp batıda Arizona’da sona ermek üzere toplam yedi eyalette konuşmalar yaptı.

Ohio’yu alan ipi göğüsler

Ohio, Virgina, Florida, Nevada, Indiana gibi son seçimlerde Cumhuriyetçilere oy vermiş eyaletler bu seçimin en kritik merkezleri olarak gösteriliyor. 1964’ten beri Ohio’da yarışı kazanan aday başkanlık koltuğuna oturmayı başarıyor. Bu nedenle hem Obama hem de McCain bu eyaleti ele geçirmek için var gücüyle çalışıyor. McCain Amerikan haritasına bakıldığında yarışı önde götürüyor gibi görünse de nüfus ağırlığı açısından büyük eyaletlerde Obama kazandığı için siyahi adayın şansı daha yüksek.

Elektronik oy tartışması

Amerİkan seçimlerine çok uzun yıllardan beri katılım oranı yüzde 50’nin üzerine çıkmıyor. Oyların yüzde 30’u elektronik ortamda verilecek. Ancak oy makineleriyle ilgili tartışmalar dinmiyor. Erken oy kullanan 20 milyon seçmenin 80 bini makinelerle ilgili şikayet bildirdi. Missouri Üniversitesi’nin araştırmasına göre e-oylama seçim sonuçlarının yüzde 0.7 ile yüzde 1 arasında yanlış çıkmasına sebep oluyor. Princeton Üniversitesi uzmanları ise küçük bir program sayesinde bir makinedeki tüm oyların istenilen adaya yönlendirilmesini sağladıklarını açıkladı.

Her seçmen için 8 dolar harcadılar

Partİlerİn başkanlık yarışına sokacakları isimleri belirleme süreci de dahil edildiğinde, tüm adayların ve aday adaylarının yaptığı harcama 1.55 milyar dolar civarında oldu. Bu, 2004’teki seçimin iki, 2000’deki seçimin ise üç katı. Obama, en fazla harcamayı yapan isim. Obama, 641 milyon dolarlık kampanya bütçesi elde etti. Harcanan miktarlara bakıldığında her iki aday, bir oy için 8 dolar harcamış oldu.

Ku Klux Klan’dan ırkçı savaş tehdidi

ABD’dekİ siyahi karşıtı ırkçı örgüt Ku Klux Klan, Demokrat aday Barack Obama’nın başkan olmasının ülkede bir ırk savaşı başlatacağı tehditi savurdu. Örgütün lideri Thomas Robb, “ABD’yi işgal eden ve onun Hristiyan kültürüne zarar veren Afrikalı yaratıklarla savaşmak zorundayız. Bir ırk savaşına doğru ilerliyoruz” dedi.

Japonya’da Obama kasabası partiye hazır

DünyanIn öbür ucundaki Japonya’da da küçük bir balıkçı kasabası seçimin sonucunu en az Amerikalılar kadar heyecanla bekliyor. Demokrat aday Obama’nın adını taşıyan 32 bin nüfuslu bu kasaba, adaşlarının zaferi için dua ediyor. Kasabada Obama’nın kazanması durumunda büyük bir parti düzenlenecek.

Editör: TE Bilişim