DP'nin Yeni Lideri Cindoruk

Partinin 5. Olağanüstü Büyük Kongresi Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Başkan adaylarının konuşmalarının ardından 1. tur oylamasına geçilirken, hiçbir aday, başkan seçilebilmek için gereken delegelerin yarıdan fazlasının oyunu (560) almayı başaramadı; 944 geçerli oydan Hüsamettin Cindoruk 480, Süleyman Soylu 448, Mehmet Ali Bayar 16 oy aldı. Kongrede adaylığını açıklayan Ramazan Yazgan'a ise oy çıkmadı.

Kongrede 2. tur oylamada da adaylar gereken oy sayısına ulaşamayınca; 927 geçerli oydan Hüsamettin Cindoruk 535, Süleyman Soylu 389, Mehmet Ali Bayar 3 oy, 3. tur oylamaya geçilme kararı alındı ancak oylama öncesi Mehmet Ali Bayar ve Süleyman Zorlu adaylıktan çekildiklerini açıkladılar. Böylece Cindoruk 3. tura tek aday olarak girdi.

Delegelerin bir kez daha sandığa gittiği kongreyi, bu turda kullanılan 570 geçerli oyun 559'unu alan Hüsamettin Cindoruk kazandı ve Demokrat Parti'nin Genel Başkanı oldu. Cindoruk böylece uzun bir sürenin ardından aktif siyasete döndü. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de Cindoruk'u destekleyen isimler arasındaydı.

Hüsamettin Cindoruk, kongre sürecinde yaptığı açıklamalarda, hedefini AKP'ye giden merkez sağ oylarını geri almak olarak açıklamış ve orta sağı yeniden toparlama sözü vermişti. Cindoruk, bir yıla kalmadan ANAP'la bütünleşmeyi sağlayacağını ifade etmişti.

"Barış partisi haline geleceğiz"

Hüsamettin Cindoruk, genel başkanlığa seçilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında da, ''Bu kongre bence kırat kazanmıştır. Yoksa bu kongreyi benim kazanmam, kaybetmem söz konusu değildir'' diyen Cindoruk, kıratı bütün birikimlerin üstüne koyarak ileri taşıyacaklarını ifade etti ve  ''Türkiye'de barış partisi haline geleceğiz'' dedi.

Cindoruk, ''Bu kongre sürecinde partiye, şahsıma, sayın Demirel'e yöneltilmiş haksız ithamların hiç birine cevap vermedim. Bir tek polemiğe girmedim. Hatta savunmaya geçmedim. Benim geçmiş siyasi hayatım açıkça kurşun geçmez bir yelektir. Bunu kimse denemesin. Bunca yıl çeşitli partilerde çeşitli görevlerde bulunmuş bir siyaset adamına yaşıyla ilgili itirazlar varken, kongre tarafından bu partinin genel başkanı seçilmesini, geleneklere, töreye bağlı kırat siyasetinin bir başarısı sayıyorum. Şimdi yeni bir başlangıç var. Çeşitli siyasi partilerin, ümitsiz kalmış bütün çevrelerin bütün siyasi kimlik ve kişilikleri birleştirmeye çalışacağız. Birleşik merkez partisi kurmaya çalışacağız.

Biz yeni bir siyasete eski politikacıyla başlıyoruz. Benim deneyimlerim, hüsranlarım, başarılarım, siyaseten aldığım dersler var. Onların hepsini yeni siyaset hayatımızda DP'ye taşıyacağız. Türkiye'nin kalkınması için el birliği yapacağız. Bir tek arkadaşım yerinden oynatılmayacaktır. Partiyi ihraç değil ithal partisi haline getireceğiz. Biz ihracatçı değil ithalatçı olacağız. İktidar partisinin kendi ölçeklerine çekilmesinde yardımcı olacağız. Küçük görünen partide büyük kongre yaptınız. Allah sizden razı olsun'' şeklinde konuştu.

Süleymen Soylu'nun çekiliş konuşması

Soylu, oylama öncesi delegelere seslendiği konuşmada, "28 Şubat babalar gibi postmodern darbedir" dedi.

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, ikinci turda genel başkan adaylığından çekilmesinin ardından delegelere hitaben yaptığı konuşmada, bugün Türk siyasi tarihinin güzel günlerinden biri yaşandığını ifade etti.

''Büyük kongre kararını vermiştir. Bize düşen bu kararı kabul etmektir'' diyen Soylu, ''16 aydır bu siyasi hareketi büyük bir onurla, Türkiye'nin her tarafında bir tek yanlış yapmadan taşıdık. Benimle mücadele eden bu partinin bir tek tuğlasını ayağa kaldıran herkese minnetlerimi ve şükranlarımı ifade ediyorum.

Kırat, asil bir misyondur. Sırat-ı müstakimi bulacaktı. Tarih önünde de vicdanım olarak da hiçbir sorumluluğun sahibi değilim. Düşündüklerimi, inandıklarımı, misyon ve gelecek için gördüklerimi hem kamuoyuyla hem delegelerle paylaştık. Karar sizindir, kararınızın ülkemiz, milletimiz ve partimizin için hayırlı olmasını diliyorum.

Birinci turda adaylıktan çekilmeyi düşündük ama yetiştiremedik. Bu turda adaylıktan çekiliyoruz. Allah'a emanet olun'' şeklinde konuştu.

Perde arkasında Demirel ve Çiller rekabeti
Kongre salonunda 'Demokrat Parti Türkiye'ye iyi gelecek' afişleri dikkat çekti. Bugüne kadar Demokrat Parti'nin liderliğini yapmış isimlerin de posterleri salona asıldı.

Kongrede Hüsamettin Cindoruk'a Demirel dışında Necmettin Cevheri ve Mehmet Gölhan gibi önemli isimler de destek verdi.

Kongrede Süleyman Soylu'yu ise Tansu Çiller destekledi. Bu tabloya göre kongre Demirel ve Çiller arasında bir yarış da yaşanmış oldu.

Editör: TE Bilişim