Merkez Bankası'ndan yeni karar

Döviz Vadeleri 1 Haftadan 1 Aya Uzatıldı 

ANKARA - Merkez Bankası, yarından itibaren döviz depo piyasasında vadeleri 1 haftadan 1 aya yükseltti. Söz konusu piyasada yüzde 10 olarak uygulanan borç verme faiz oranlarını dolar için yüzde 7'ye, avro için yüzde 9'a düşürdü.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, ''son dönemde küresel ekonomide yaşanan global likidite akışına ilişkin sorunların Türkiye piyasalarına etkilerini azaltmak ve söz konusu piyasaların işleyişini düzenli hale getirmek'' amacıyla Merkez Bankasınca çeşitli önlemler alındığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

''Bu önlemlere ilave olarak, bankalararası döviz piyasasında döviz likiditesi akışkanlığının artırılmasını sağlayarak finansal sistemdeki akışkanlığı ve kredi piyasalarının etkin çalışmasını desteklemek üzere, 21 Kasım 2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, bankaların, Döviz ve Efektif Piyasaları - Döviz Depo Piyasasında kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde dolar ve avro cinsinden Merkez Bankasından alabilecekleri döviz depolarının vadesinin 1 haftadan 1 aya yükseltilmesine,  söz konusu piyasada yüzde 10 olarak belirlenmiş borç verme faiz oranlarının ABD doları için yüzde 7’ye ve euro için yüzde 9’a düşürülmesine karar verilmiştir.''
Açıklamada, önümüzdeki dönemde döviz piyasasına ilişkin gelişmelerin yakından takip edileceği ve daha önce Merkez Bankası tarafından açıklanmış olan diğer önlemlerin de gerektiğinde uygulamaya konulabileceği kaydedildi.

PARA POLİTİKASI KURULU'NDAN FAİZ İNDİRİMİ

ANKARA - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, banka bünyesindeki para piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan gecelik borçlanma faiz oranını yarım puan azaltarak yüzde 16,25'e, borç verme faiz oranını ise 1 puan azaltarak 18,75'e düşürdü.

Ayrıca, geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, bankalararası para piyasasında 16.00–17.00 saatleri arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12,75'ten yüzde 12,25'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 22,75'ten yüzde 21,75'e indirildi.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde, piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 18,75'ten yüzde 17,75'e çekildi.

ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 11,78

ANKARA - Merkez Bankasının anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki ankette olduğu gibi yüzde 11,78 olarak belirlendi.
Merkez Bankası, Kasım ayı ikinci dönem beklenti anketi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, yıl sonu enflasyon beklentisi, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) bazında bir önceki ankete göre değişmeyerek yüzde 11,78 oldu.

CARİ AÇIK BEKLENTİSİ 49 MİLYAR 20,5 MİLYON DOLAR

Yıl sonu cari işlemler dengesinde meydana gelecek açık beklentisi, 49 milyar 20,5 milyon dolara indi. Cari açık beklentisi 50 milyar 604.4 milyon dolar düzeyinde idi.

DOLAR KURU BEKLENTİSİ 1,6272 YTL

Ay sonu dolar kuru beklentisi 1,5249 YTL'dan 1,6272 YTL'ye, yıl sonu dolar kuru beklentisi ise 1,5287 YTL'den 1,6071 YTL'ye çıktı. Gelecek 12 ay sonundaki dolar kuru beklentisi de 1,5562 YTL'den 1,5876 YTL'ye yükseldi.

Kasım ayının ilk beklenti anketinde yüzde 3,3 olan cari yıl sonu yıllık gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) beklentisi yüzde 2,7'ye, gelecek yıl sonu yıllık GSYH büyüme beklentisi de yüzde 2,7'den yüzde 1,8'ye düştü.

Editör: TE Bilişim