Domuz Gribi Türkiye'de

Türkiye'de ilk domuz gribi vakası. Dünya domuz gribiyle tanıştı. Türkiye anında önlemlerini aldı. Önlemler sonuç verdi, virüs havalimanında sağlık bariyerine takıldı.

Washington'dan Bağdat'a giden Amerikalı yolcuda İstanbul Atatürk Havalimanı'na girişleri sırasında domuz gribi tespit edildi.

Karantinaya alınan hastanın durumu iyi...

Uçaktaki yolcuların çoğuna ulaşıldı, adreslerinde bulunamayanlara 112 Acil Yardım Hattı'nı arayın çağrısı yapıldı.

Kuş gribiyle örnek ve başarılı bir mücadele veren Türkiye domuz gribi tehdidini de en baştan beri ciddiye aldı.

Öyle ki havalimanlarında ısıya duyarlı kameralarla sağlık bariyerleri oluşturuldu.

O bariyerler, domuz gribi virüsünü daha Türkiyeye girmeden yakalamayı başardı.

Amerika ve Hollanda'nın belirleyemediği domuz gribi hastası İstanbul'da termal kameralara takıldı.

Akdağ'dan Açıklama

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Hasta ABD vatandaşı olup, havalanında başka kişilerle temas etmeden yakınlarıyla birlikte izole edilerek gözlem altına alınmıştır genel durumu iyi olan hastanın tıbbi takibi yapılmaktadır." dedi.

27 yaşındaki hasta İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Hastayı karantinaya alan sağlık ekipleri hızla uçaktaki diğer yolcular ile temas kurdu. Önlem olarak her gün bir sağlık ekibi yolcuları ziyaret ederek koruyucu tedaviyi sürdürecek.

Akdağ, "Bu kişilerin endişe etmesine gerek yok Yapılacak nedir kendilerine koruyucu ilaç verilecek 1 hafta 10 gün içerisinde nelere dikkat etmeleri gerektiklerini kendilerine bildirilecek." diye konuştu.

İrtibat kurulamayan az sayıdaki yolcunun ise 112 acil servisi araması gerekiyor.

Akdağ, "Bu uçakta yolculuk yapan henüz kendisine ulaşılmamış kişilerin yapması gereken tek şey tedbir almak itibariyle ben bu sefer uçaktaydım Domuz virüsü ile gelen yolcunun bulunduğu uçaktaydım diye bildirim yapmak." dedi.

Türkiye'nin aldığı önlemler Dünya Sağlık Örgütü'nün taleplerinin çok üzerinde.

Erdoğan: Endişeye Gerek Yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Moskova'ya hareketi öncesinde endişeye gerek yok mesajı verdi: "Yani bizim kontrolümüz altındadır sıkı bir takiple bu süreç devam etmektedir."

Bakan Akdağ da "Türkiye'de henüz yayılmış bir virüs falan yok Başkalarına bulaşmadan bu meseleyi ilk giriş sırasında ortadan kaldırabiliriz. Başka kişilere bulaşsa bile şu anda sürdürdüğümüz faaliyetler çok büyük yayılım olmadan virüsü küçük alanda tutmaya yetecektir" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim