Arap ülkelerinden doların tahtını sarsan teklif 
 
İngiliz The Independent gazetesi, Körfez ülkelerinin petrol ticaretinde dolar yerine yeni bir para birimi getirmek için girişimlerde bulunduğunu yazdı. Haberin ardından dolar değer kaybetti.

Körfez ülkeleri petrol ticaretinde dolar yerine yeni bir para birimi getirmek istiyor

Körfez ülkeleri petrol ticaretinde dolar yerine başka bir para biriminin kullanılması için Çin, Rusya, Japonya ve Fransa ile gizli görüşmeler yapıyor. 

Plana göre önümüzdeki dokuz yıl içinde dolar petrol ticaretinin para birimi olmaktan tamamen çıkarılacak.

Haberin yayımlanmasından sonra dolar değer kaybederken, euro/dolar paritesi $1.466 seviyesinden 1.4709 seviyesine geldi. Euro gün içinde 1.4750 seviyesine gelirken 24 Eylül'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

The Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk imzalı haber, Körfez’deki Arap ülkelerinden ve Hong Kong’daki Çin bankalarından ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırıldı.

Fisk, Körfez ülkelerinin teklifinde dolar yerine çeşitli para birimlerinin bir araya gelmesinden oluşan bir sepet kullanılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Sepette Japon yeni, Çin yuanı, euro, altın ve Körfez ülkelerinde ortak kullanılacak bir para biriminin yer alması bekleniyor.

Haberin yayımlanması doların uluslararası piyasalarda, diğer para birimleri karşısındaki değerini düşürdü.

Editör: TE Bilişim