Dolar Rekor Kırdı

Doların yükselişi sürdü ve sonunda tarihi zirveye çıktı.

Bankalararası piyasada dolar 1,7740 TL ile tarihi rekor seviyesinden güne başladı. Dolar/TL en son 23 Mart 2003'te 1,7710 seviyesine yükselmişti.

Bankacılar devam eden global riskten kaçış eğilimiyle daha fazla yükselişin de beklenti dahilinde olduğunu belirttiler.

Yabancı bir bankanın döviz masası işlemcisi, "GM ile ilgili endişelerle başlayan ve stop-loss'larla devam eden dünkü yükseliş global piyasalardaki riskten kaçışın hat seviyeye ulaşmasıyla bugün iyice hız kazandı. 1,77'li seviyelerin aşılmasıyla önce 1.80'li sonra 1.82'li seviyeler artık kısa vadede beklenti dahilinde.

Aslında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine baktığımızda lira son dönemde daha güçlü bir seyir izlemişti. Son 2 günde bu bir miktar azaldı. Dolar/TL'de bundan sonra seyir global piyasalardaki riskten kaçınma eğilimine bire bir paralel olmaya devam edecektir diye düşünüyorum ve dışarıda toparlanmaya ilişkin en ufak bir belirti yok" dedi.

    Tahvil/bono piyasalarında 3 Kasım 2010 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi, dün spot kapanışta yüzde  15.08, valörlüde yüzde 15.22 olurken, işlem hacmi 2.21 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Gösterge tahvilde tezgahüstü  piyasada bu sabah bileşik faiz yüzde 15.38/15.42 oldu.

ABD Borsaları 12 yılın en düşüğünde
    ABD borsaları, General Motors'un iflasını istemek zorunda kalabileceği yönündeki uyarısı ve bankacılık  sektöründeki belirsizlikler sonunda yatırımcıların riskten kaçınmalarıyla düşerken, Dow Jones ve S&P 500 endeksi son 12  yılın en düşük değerlerine ulaştı.

    Dünya borsalar endeksi altı yılın en düşük seviyesine ulaşırken, Japonya'nın Nikkei endeksi  yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti. Nikkei'deki düşüşten en çok etkilenenler ise büyük ihracatçı şirketler ve bankalar  oldu

Editör: TE Bilişim