Dolar 6 Ay Öncesine Döndü

Piyasalar 19 Mayıs tatilinin ardından hızlı bir gün yaşıyor. Borsa 34 bin 866 puan ile 2009'un rekorunu kırarken, dolar yılbaşındaki seviyelerine geri döndü. Dolar, yaklaşık 6 aydır ilk defa 1.54 TL'nin altına indi.

Yurtdışı piyasalardaki olumlu hava içeriyi etkilemeye devam ediyor. Özellikle ABD'den gelen olumlu veriler ve bankalara yönelik stres testlerinin çok da olumsuz olmaması, tüm global arenada yeni bir bahar yaşatıyor. 

Özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik ilgi açıkça görülebiliyor. Uzmanlar, piyasadaki likidite bolluğunun gelişmekte olan ülkelerle birlikte emtialara yöneldiğini ve bu sayede hızlı hareketler görüldüğünü kaydediyor.

Bugün borsadaki yükselişin yanında dolardaki düşüş de dikkat çekiyor. Risk iştahı artan yabancı yatırımcılar dolar bozdurarak borsaya ve faize yönelince dolar içeride 5.5 aydır ilk defa 1.54 TL'nin altına geriledi. Dolar 1.5320 TL ile yılbaşından bu yanaki en düşük seviyesine geriledi.

Dolardaki hareketin şaşırtıcı olmadığına işaret eden uzmanlar, özellikle yabancı yatırımcıların satışları ile kurun gerilediğini ve bu sürecin devam edebileceğini söylediler. Dolarda ilk hedef olarak 1.50 TL izleniyor.

Dövizde yaşanan düşüş hareketi euro üzerinde de etkili oluyor. Euro bugün dolara göre iyi bir performans gösterse de Mart ayında gördüğü 2.4 TL'lik zirveye göre düşüş yüzde 12.5'e ulaştı. Euro bugün 2.0970 TL'den el değiştiriyor. 

Borsa 2009'un rekorunu kırdı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ikinci seansta yüzde 3.5 artışla 34 bin 866 puana ulaşarak bu yılın en yüksek seviyesini gördü. Endeksin bundan önceki 2009 yılı seans içi rekoru 34 bin 836 puanla 7 Mayıs Perşembe günü ikinci seansta kırılmıştı.

Bu yılın en yüksek gün sonu kapanışı da 33 bin 717 puanla 6 Mayıs 2009  Çarşamba günü gerçekleşmişti.

Dolar 1.40'ın altına sarkabilir

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, piyasada yaşanan olumlu hareketin devam etmesini beklediğini söyledi. Ara ara dalgalanmalar yaşanabileceğini ama bunun kendi stratejilerini değiştirmeyeceğini anlatan Toğuç, şöyle devam etti:

"Bizim stratejimiz şudur: Bundan sonraki süreçte dolar aşağı gider, borsa yukarı çıkar, faizler de yatay kalır."

Toğuç, 'bu süreç ne kadar devam eder' şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

"Burada anahtar ABD Merkez Bankası (FED). FED'in faizleri artırmaya başlama sinyali vermesi ile birlikte piyasa değişebilir ve dolar değer kazanabilir. Ama o zamana kadar bu olumlu hava sürecek."

Toğuç dolarda 1.40 TL'nin altına kadar gidilebileceğine işaret ederken borsada da 36 binin üzerini tahmin etti. Toğuç, "Ben borsada her gerilemenin bir alım fırsatı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Editör: TE Bilişim