Doğalgaz ve Elektrikte %40 İndirim Olabilir

Enerji Bakanı Güler, 2009`da dolar kuru 1.50 YTL ve civarında, petrolün varili de 40 dolar civarında istikrar kazanırsa, benzin, doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yüzde 40`a varan indirimler görüleceğini söyledi.

Küresel krizin belki de Türkiye açısından en büyük fırsat ve avantajı enerji faturasının yükünün azalmasında yaşanacak. Ankara'da TÜSİAD'ın verdiği kokteylde Enerji Bakanı Hilmi Güler, hem iş dünyasına hem de vatandaşlara enerji fiyatlarının geleceğiyle ilgili önemli müjdeler verdi. Güler, `Petrolün varili 40 dolarların altını gördü, buna bağlı olarak doğalgazda da fiyatlar geriliyor. Benzin, doğalgaz ve elektrikte indirim haberlerini ne zaman alacağız?` sorusuna şu cevabı verdi:

`Biz de iyi haberler vermek için çalışıyoruz. Gelecek yıl bu açıdan önemli. Büyük indirimler, söz konusu olabilir. Ancak koşulları var. Şayet, 2009`da dolar kuru 1.50 YTL ve biraz üzerinde seyrederse, petrolün varil fiyatı da 40 dolar civarında istikrar kazanırsa enerji fiyatlarında yüzde 40`a varan indirimler yapılması mümkün olabilecek. Dikkatle izliyoruz fiyatları, biz de Türk halkına pahalı enerji faturaları yüklemek istemiyoruz.`

Fatura 35 Milyar dolara düşebilir

Bu arada Güler, yağışların da iyi gittiğini ve barajlardaki su düzeyinin de yükseldiğini, böyle devam ederse hem su hem de elektrik üretimindeki sıkıntının azalacağını da söyledi. Enerjide dışa bağımlı olduğumuz için her yıl büyük faturalar ödüyor ve cari açığı da sürekli büyütüyoruz. Petrolün varil fiyatı, 2007 ve 2008`in son çeyreğine kadar aşırı yüksek seyretti, 150 dolarları gördü. Buna bağlı olarak doğalgazın da fiyatı inişe geçemedi.

Büyük Paralar ödendi

Elektrik santrallerinin büyük kısmı doğalgazla çalıştığı için Türk halkı, elektriğe de büyük maliyetler ödedi. Türkiye, 2007`de yaklaşık 35 milyar dolar, bu yıl da 50 milyar dolar civarında enerjiye para harcadı. Şimdi, küresel kriz nedeniyle düşen dünya enerji fiyatları, Türkiye için fırsat yaratacak.

Rusya'dan aldığımız doğal gazda Gazprom, bir süre önce yüzde 20`lere varan oranlarda indirim olabileceğini açıklamıştı. Enerji Bakanı Güler'in formülü de gerçekleşirse de 2009 yılında toplam enerji faturamız yüzde 40 azalmayla 35 milyar dolara düşecek. Böylece ülke olarak 20 - 21 milyar dolarındaki bir para cebimizde kalacak.

Zamana ihtiyaç var

Bakan Güler, enerji fiyatlarındaki indirimlerin otomatik fiyatlandırmalara yansıması için zamana ihtiyaç olduğunu, kontratlardaki 6 - 9 aylık süre dolumlarını beklemek gerektiğini de söylüyor. Bu yılın Temmuz ayında elektriğe yapılan yüzde 20 civarındaki zammın ardından Kasım ayında da doğalgaza yapılan yüzde 22 civarındaki rekor zamlar, hem sanayiciyi hem de vatandaşı bunaltmıştı. Küresel kriz ve yükselen enerji faturaları nedeniyle sanayide düşen elektrik tüketimine paralel olarak evlerde kullanılan elektrik tutarında da azalmalar olmuştu.

Tasarrufta kadınlar büyük rol oynadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, şu aralar dolar kurunun seyrini ve petrol fiyatlarındaki düşüşleri büyük bir dikkatle izlerken 2009 yılında da her alanda tasarrufa önem veriyor. Bakan Güler, bizim aracılığımızla Türk kadınlarına da elektrik verimliliğinde gösterdikleri duyarlılık için teşekkür etti.

EN-VER(Enerji Verimliliği) kampanyası nedeniyle özellikle evlerde tasarruf ampüllerinin kullanılmasının çok yaygınlaştığını belirten Güler, `Hedefimiz yüzde 20 verimlilikti. Bunu çok aştık. Kadınlarımız, çok dikkatli davrandı, onlara minnet borcumuz var` dedi. Güler, artan yağışların da barajları doldurmaya başladığını söylüyor.

Editör: TE Bilişim