Diyabette Virüslerin Etkileri

Tip 1 diyabet, çoğunlukla çocuklar ve ergenlik çağındakilerde gelişiyor ancak yetişkinlerde de görülebiliyor.

İki bilimsel dergide yayınlanan iki ayrı araştırma sonuçları, yaşam için bir tehdit oluşturan Tip 1 diyabete karşı bir aşı geliştirme umudu veriyor.

İskoçya'da yapılan araştırmada Tip 1 diyabet yüzünden ölen gençlerin pankreaslarında kusma, ishal ve nezle gibi rahatsızlıklara yol açan virüsler belirlenirken, bu hastalık dışında nedenlerle ölen gençlerin pankreaslarında bu virüsler görülmedi.

Araştırmacılardan Alan Foulis, "Burada, gözlemlenen bağışıklık sisteminin kendine saldırması öncesinde bir virüs enfeksiyonunun olduğudur, burada suçluyu gözlemlediğimizi düşünüyoruz." dedi.

Tip 1 diyabet kan şekeri düzeyini düzenleyen insülini üreten pankreasın beta hücrelerinin tahribata uğramasıyla oluşuyor.

Tip 1 diyabet sonucu ölen genç 73 hastanın pankereaslarının yüzde 60'ında beta hücrelerinde "enteroviral" enfeksiyon belirleyen araştırma, "Diabetologia" adlı bilimsel dergide yayınlandı.

Araştırmacılar, buna karşılık Tip 1 diyabeti olmayan ve başka nedenlerle ölen 50 çocuğun pankreaslarının incelenmesi sonunuda beta hücrelerinde bir enfeksiyon belirlenmediğini belirttiler.

İkinci araştırma Cambridge Üniversitesinde yapıldı ve bu araştırmada da, çocuklarda virüslere karşı mücadele veren bir genin çok az görülen bir değişime uğrayarak Tip1 diyabet riskini azalttığı gözlemlendi.

"Science" dergisinde yayınlanan bu araştırmada Tip 1 diyabetli 480 gençle yine sağlıklı 480 gençte söz konusu gen ile değişime uğramış hali incelendi.

Araştırmacılardan John Todd, Tip 1 diyabette virüslerin yanısıra çevresel etkenlerin de rolü olabileceğini de belirterek diyabette virüslerin rolü konusunda daha ihtiyatlı bir yaklaşım sergiledi.

Glasgow'da Royal Infirmary"de yapılan araştırmayı gerçekleştiren Alan Foulis ve ekibi ise, aralarında nezle, kusma, ishal gibi rahasızlıklara yol açan "enteroviruses" adıyla tanımlanan 100 kadar virüsten hangisinin daha etkili rol oynadığını araştırmaya kararlı olduklarını bildirdiler.

Editör: TE Bilişim