"Darbe Planları Aşk-ı Memnu Gibi"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, darbe tartışmalarını değerlendirerek, "Türkiye'de darbeye yönelik bir siyaset, darbe siyaseti yok da darbe ticareti var" dedi. Baykal, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddialarına ilişkin, "Sanki Aşk-ı Memnu dizisi... Her hafta bir yeni epizot, bir yeni senaryo" diye konuştu.

Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de darbe tartışmaları yaşandığını ifade ederek, ''Darbe aşağı, darbe yukarı... Manşetlerde darbe, televizyon ekranlarında darbe konuşuluyor. Başbakan'ın ağzında darbe var. Genelkurmay Başkanı dün büyük bir rahatsızlık, huzursuzluk içinde, neredeyse mahcubiyet içinde özür dileyerek, darbe kelimesini ağzına almak zorunda olduğunu ifade etti'' diye konuştu.
Baykal, ortada bir darbe değil ama darbe söylemi olduğunu ileri sürerek, ''Darbe söylemi, şu anda darbe hazırlığı olduğu, darbeye yönelik çalışmalar yapıldığı, bu konuda bilgiler ortaya çıktığı için mi gündeme geliyor? Yoksa başka bir ihtiyaçla mı bu konular gündeme geliyor?'' diye sordu.

Darbe yok söylemi var
Türkiye'de darbe değil ama darbe söylemi olduğunu ifade eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye'de darbeye yönelik bir siyaset, darbe siyaseti yok da darbe ticareti var. Darbe söylemi; artık saygınlığını yitirmiş, itibarını, etkisini kaybetmeye başlamış siyasetçilerin, yeni canlanma fırsatı arayışı doğrultusunda ortaya geliyor. Acaba darbe söylemiyle kendime gelebilir miyim, darbe söylemi benim için yarar getirir mi bekleyişi içinde, bu konu yerli yersiz gündemde yerini tutuyor. Bu doğrultuda bir süreden beri çok sistematik adımların atıldığını biliyoruz. Bu konuyu ilk kez, Genelkurmay Başkanlığında İrtica Eylem Planı hazırlandığına ilişkin somut iddiaları, Başbakan konuşmaya başlayınca ciddiye aldık.''

Dursun Çiçek ile reyting yapmak yok
Baykal, ortada iddia bulunduğunu, bu doğruysa çok, doğru değilse daha da önemli olduğunu vurgulayarak, ''(Şimdi onu eskittik, onu bir kenara attık, başka iddialar gelsin, bunda heyecan yok, reyting yapmıyor artık bu) Artık Dursun Çiçek ile reyting yapmak yok... Kardeşim senin derdin reyting mi hukuk mu? İşin esasıyla meşgulsen, bu konuyu sonuna ulaştır, son noktaya kadar aydınlat, varsa bir yanlışlık ortaya koy. Yoksa, bu kadar gürültüyü kim Türkiye'ye dayatıyor, nereden çıktı, hesabı soralım, onun yakasına yapışalım. Oldu mu, olmadı...'' diye konuştu.
Bundan sonra ''Yarbay, komutanını öldürecek'' şeklinde iddianın ortaya atıldığına işaret eden Baykal, Yarbay Ali Tatar'ın, ''onur intiharında'' bulunduğunu ileri sürdü.

Sanki Aşk-ı Memnu dizisi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddialarının gündeme geldiğini ifade eden Baykal, konuşmasına şöyle devam etti: ''Arkasından bir olay, bir heyecan daha... Sanki Aşk-ı Memnu dizisi... Her hafta, (millete, bu defa nasıl bir senaryo sunalım, haydi çocuklar çalışın, daha da heyecan verici, gerilim yaratın, herkes işi gücü bıraksın, bizi izlesin.) Her hafta bir yeni epizot, bir yeni senaryo. Birileri bir yerde oturmuş yazıyorlar, birileri bir yerde sahneye koyuyor. Sonra millet olarak, 'acaba bugün ne var' diye bekliyoruz. 
Başbakan Yardımcısı'na suikast denildi, 8 kişi gözaltına alındı, incelendi, soruşturuldu, sivil mahkeme 'yok bir şey' deyip, bıraktı. Bu tablo karşısında sormamız gerekmiyor mu; bunların fos çıkması, birer fiyasko haline dönüşmesi bir anlam taşımıyor mu? Bize anlatmaya çalıştığı bir mesaj yok mu? Bunun ortaya koyduğu, bize hatırlattığı bir gerçek yok mu? Var tabi, görmesini bilen görüyor. 8 kişi nerede çalışıyor, kozmik odada, 'yürüyün kozmik odaya' dediler. 'Takip ediyor' diye jeepi çevirdiler, içinden patatesler çıktı, kozmik oda araştırmasından. Ortada sistematik biçimde, bilinçli olarak, bir politika olarak, Türkiye'nin önüne bazı konular, bazı suçlamalar taşınıyor.''

Türkiye yeni bir başlangıç yapmalı
Baykal, Türkiye'nin artık mutlaka yeni bir başlangıç yapması gerektiğini ifade ederek, ''8 yılı bulan bu AKP iktidarının Türkiye'yi getirdiği bu noktada artık yeni bir arayışın bir zorunluluk haline dönüştüğünü bütün vatandaşlarımızın takdirine sunmak istiyorum'' dedi.

Baykal'ın konuşmasında öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
-''TSK'yı böylesine ulu orta, geçerliliği netleşmemiş ithamlarla, Başbakan düzeyinde suçlamanın mazur görülebilir bir tarafı yoktur''
-''Bu iddiayı geçerli görüyorsan ,Genelkurmay başkanını anında görevden almak zorundasın''
-''Sana teslim edilmiş Türkiye'yi geriye çevirmeye çalışıyorsun''
-''Herkes bunun farkında. Buna da kimsenin göz yumması söz konusu değildir'' (aa)

Editör: TE Bilişim