Daniştay'da Kritik Katsayı Kararı

İşte Danıştay'ın davacılara verdiği o cevap: “Katsayı belirleme ve sınav sistemini değiştirme yetkisi YÖK’tedir.”

Danıştay 8. Dairesi geçen ay katsayı değişikliğinin iptali için açılacak davalarda emsal oluşturacak bir karara imza attı. Danıştay, “Katsayı belirleme ve sınav sistemini değiştirme kararı YÖK’tedir” dedi. Hukukçulara göre karar açılacak benzer davalara referans olacak.

Davalar reddedilecek

Avukat İbrahim Serdaroğlu tarafından müvekkili adına Mart 2008’de Danıştay 8’inci Dairesi’de meslek liselerine yönelik katsayının kaladırılması için dava açtı. Bir buçuk yıl süren davanın sonunda 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası’nın ‘yükseköğretime giriş’ başlıklı 45’inci maddesinde yer alan “Yükseköğretim kuruma girecek öğrencilerin ne şekilde o kurumlara kabul edileceğiyle ilgili gerekçeler YÖK tarafından belirlenmektedir” ifadesini gerekçe gösteren Danıştay, katsayı düzenlemesi ve yeni bir sistem getirme yetkisinin açıkça YÖK’te olduğuna dikkat çekti.

Referans olacak

Kararın katsayı konusunda açılacak tüm davalar için referans olacağını belirten avukat Serdaroğlu, “Katsayı için açılacak davalara gelecek yanıt davanın reddi olacaktır” dedi. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şentop da “Zaten Yüseköğretim Yasası’nın 45. maddesi bu konuda karar merciğinin sadece YÖK olduğunu açıkça belli etmektedir. Doğru bir karardır” dedi. En son İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, katsayı değişikliğinin iptali için dava açmıştı.

İlk karar 

Danıştay’ın dört yıl önce de “katsayı konusunda YÖK yetkilidir” kararı verdiği ortaya çıktı. 8’inci Daire, bu kararı 2005 yılında Ankara Aydınlıkevler Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi İlknur Öztürk’ün katsayı düzenlemesinin iptali için başvurduğu davada aldı. Daire’nin kararında “1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun ilgili maddeleri gereği yükseköğretim kurumlarına ortaöğretim kurumlarını bitirenlerin nasıl gireceğinin Milli eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak Yükseköğretim Kurulu tarafından saptanacağı” ifade edildi

Editör: TE Bilişim