Daha Gelmeden 5 Talibi Var

Süper spor otomobilleriyle ün yapan Porsche, 1970'li yıllarda 911 modelinin dört kapılısını denemiş, ancak bunu seri üretime taşımamıştı. Bu yüzden Panamera, Porsche'nin ilk dört kapılı otomobili olarak markanın tarihine kaydedildi bile...
Eylül ayında Türkiye'ye getirilecek Panamera, üç farklı versiyonla ve 180 bin euro'dan başlayan fiyatlarla satılacak. En pahalı versiyon olan Panamera Turbo'nun fiyatının 284 bin euro'dan başlayacağını belirten Doğuş Otomotiv Porsche Genel Müdürü Anıl Gürsoy, yıl sonuna kadar 25 adet satmayı planladıklarını, şimdiden 5 adet sipariş aldıklarını belirtiyor.

Vertu esintili konsol
Tamamen farklı bir tasarıma sahip Panamera, spor otomobille lüks sedan konforunu bir arada sunmak için geliştirilmiş.
“S”, “4S” ve “Turbo” versiyonları bulunan Panamera, tam anlamıyla dört kişilik. İç mekânı, bir yandan spor otomobillere ilgi duyanları tatmin etmeyi başarırken, diğer yandan da lükse düşkün sürücülere hitap ediyor. Aracın en ilgi çekici bölümlerinden biri olan orta konsolu, lüks “Vertu” cep telefonlarını andırıyor. Deri döşemeler, gösterge tablosunda yer alan navigasyon ekranı ve Bose marka müzik sistemi de bu lükse eşlik ediyor.

Kesinlikle daha çevreci
Arka koltuklar ise sportif ancak bir o kadar da konforlu. Zira tavan aşağıya doğru alçalsa da, arkada oturanları asla rahatsız etmiyor. Bununla birlikte “koltuk kliması”, koltuk ısıtması, araç içi eğlence sistemleri gibi ekstra donanımları da mevcut. Panamera, dört kapılı olmasının dışında Porsche'nin en çevreci modellerinden. Tabii farklı yenilikler sayesinde...
7 ileri, çift debriyajlı otomatik vites, bu sınıfta ilk kez Panamera'da kullanılmış. Şanzıman, yine şimdiye kadar bir spor otomobilde ilk kez yer alan “Start&Stop” sistemiyle birlikte kullanılmış. Bu sistem, araç dur-kalk trafikteyken ve de ışıklarda durduğunda motoru stop ettirirken, gaza tekrar basıldığında da çalıştırıyor. Tabii bu sistem, isteğe bağlı donanımlar arasında.
Aerodinamik tasarım ve kullanılan hafif malzemeleri de yukarıdakilere eklediğinizde, Panamera, benzerlerine göre yüzde 10-15 civarında daha az yakıt tüketebiliyor.
Araçta yine isteğe bağlı satın alınabilen havalı süspansiyonun yanı sıra yukarıya doğru hareket eden ve kendi açısı içinde ayarlanabilen arka spoyler, bir düğme yardımıyla aracın kimyasını değiştirip daha sportif olmasını sağlayan “Sport Chrono Paket”, egzost sesinin içeride daha “gür” duyulmasını sağlayan bir sistem de Panamera'nın özellikleri arasında.

En hızlı konser salonu
Panamera'da bose müzik sisteminin yanında, bazı modellerinde isteğe bağlı satın alınabilen bir de yüksek teknoloji ürünü “Burmester Surround Ses Sistemi” bulunuyor.
Alman ses uzmanı Burmester firmasıyla 5 yıl süren bir çalışma sonucu (hoparlörlerin araç içinde yerleşimi bile uzun süre almış) geliştirilen, dünyanın en iyisi olarak kabul ediliyor ve tam 16 hoparlörle çalışıyor. Aracı adeta “hızlı konser salonu” haline getiren sistemde, her bir hoparlör, güçleri 25 ile 300 W arasında değişen kendi ses yükselticisine sahip. Bu sistemde piyano ve saksafon gibi müzik aletlerinin seslerinin ayrıştırılması için özel bir düzenek de mevcut.
Avrupa'da bu sisteme 5 bin euro civarında ekstra ücret ödemek gerekiyor. Ancak Burmester'ın ev ve diğer mekânlar için geliştirdiği sistemlerin fiyatı 100 bin euro'yu aşıyormuş...

İki farklı güç
Panamera, ilk etapta iki V8 benzinli motorla satılacak. Bunları daha sonra giriş seviyesi V6 ve 2010 gibi hibrit modeller izleyecek. Hibrit, Türkiye'ye gelir mi bilinmez?
Panamera S ve 4S'te, 400 HP'lik 4.8 lt motor var. S modeli 0'dan 100 km's hıza 5.8 sn'de ulaşırken, dört tekerlekten çekişli 4S bunu 5 saniyede hallediyor.
Serinin en üst modeli Panamera Turbo'daysa, çift turbolu 4.8 lt 500 HP gücünde motor var. 0'dan 100 km/s'ye 4.2 saniyede çıkıyor.

 

 

 

Editör: TE Bilişim