Uzmanlar: Çin'de doğal felaketler artacak     
 
Çin'de 1990'lardan beri süregelen eğilime bakıldığında aşırı hava koşulları ve buna bağlı doğal felaketlerin meydana gelmesi olasılığının arttığı bildirildi.

Çin Meteoroloji İdaresi uzmanlarından He Lifu, "Atmosferdeki istikrarsızlığa bağlı olarak, gelecekte aşırı hava koşullarının daha sık olacağını ve küresel ısınmanın bunun dolaylı nedeni olabileceğini" belirtti.

Çinli uzman, İngilizce yayımlanan China Daily gazetesine yaptığı açıklamada, kuraklık, fırtına ve sel gibi aşırı hava koşullarına bağlı doğal felaketlerin arttığına ve ülke için her geçen gün daha ciddi sonuçlar doğurduğuna işaret etti.

Çin Meteoroloji İdaresinin geçen yıl 16 kez hava koşullarına bağlı olarak alarm durumuna geçtiği ve bunun 1949'dan bu yana en yüksek rakam olduğu açıklandı.
Çin Vatandaşlık İşleri Bakanlığının verilerine göre ülkede hava koşullarına bağlı felaketler 1990'lardan bu yana yılda ortalama 176.5 milyar yüen (25 milyar ABD Doları) ekonomik kayba yol açtı, ancak bu ortalama 2004 ile 2008 arasında 244 milyar yüeni (35 milyar ABD Doları) buldu.

Devlet Sel ve Kuraklıkla Mücadele Merkezi de yayımladığı bildiride, kuraklığın son yıllarda özellikle ülkenin kuzey kesiminde ciddi boyutlara ulaştığına ve tahıl yetersizliğine yol açtığına dikkat çekti.

Merkez yetkilileri, kuraklığın 2000 yılından bu yana yılda ortalama 37.28 milyon ton tahıl üretimi kaybına yol açtığını ve bu ortalamanın 1980'lerin iki katı olduğunu söyledi. 1990'larda kuraklıktan zarar gören tahıl üretimi oranı yüzde 48 iken, bu sayı 2000'lerde yüzde 59.3'e çıktı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri, geçen yıl 235 bin 736 kişinin doğal afetlerde hayatını kaybettiğini açıkladı. 

Editör: TE Bilişim