Cep Telefonuna Güven Oyu

Danimarkalı bilim insanlarının yaptıkları araştırmalara göre 90'ların ortasından günümüze kadar beyin tümörü rastlanan yetişkinlerin sayısında kayda değer bir artış gözlenmedi.

Danimarka Kanser Vakfı'nın İskandinav ülkelerinde yaptığı araştırmada, 20-79 yaş arası insanlarda beyin tümörünün dağılımı incelendi.

Araştırmanın sonuçlarına göre cep telefonu kullanımının yaygınlaşmasıyla beyin tümörüne rastlanan insanların sayısında herhangi bir artış gözlenmedi. Fakat araştırmacılar detaylı araştırmaların yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Araştırma Danimarka Ulusal Kanser Araştırma Enstitüsü'nün aylık bülteninde yayımlandı. Yazıya göre cep telefonların yaydığı elektro manyetik dalgalar insanlar için risk oluşturuyor, fakat şu ana kadar biyolojik bir mekanizma üstündeki beyin tümörü oluşumuna yönelik etkileri kanıtlanmış değil.

Çalışmaya göre 1975-2003 yılları arasında 16 milyon kişiye beyin tümörü teşhisi konuldu. Aynı dönem içinde kanser vakaları küresel olarak erkekler arasında yüzde 0.5, kadınlar arasındaysa yüzde 0.2 arttı. Çalışma beyin tümörü rastlanan 59 bin 684 kişi üzerinde yapıldı.

10 Yıllık kullanım zararlı değil

Çalışmayı yapan Danimarka Kanser Vakfı üyesi Isabelle Deltour, 1998 yılında bu yana topladıkları verilerde kayda değer bir artış gözlemlemediklerini, fakat cep telefonundan kaynaklanabilecek herhangi bir tümörün sonuçlarını görmek için 10 yıllık araştırma süresinin kısa olduğuna söyledi.

İngiltere Kanser Araştırma Merkezi’nden Dr.Alison Ross ise 10 yıl cep telefonu kullanmanın beyin tümörüne neden olmadığının rahatlıkla söylenecebileceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim