Çankaya Köşkü'nde Herkes Ağladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  Çankaya Köşk’ünde düzenlenen törenle Ankara’da ikamet eden ve 2008-2009 yıllarında şehit olanların mirasçıları ile gazilere Devlet Övünç Madalyası töreninde şehit yakınlarıyla biraraya geldi.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından 21 şehit yakını ile 42 gaziye madalyalarını verdi.

Irak’ın kuzeyine 2008 yılının başında düzenlenen bir operasyon sırasında helikopterinin vurulması sonucu şehit olan Kara Pilot Yüzbaşı Tekin Işık’ın babası Muharrem Işık, madalyayı almak için kürsüye geldiğinde fenalık geçirerek yere düştü. Koruma görevlileri ve doktorların müdahalesi sırasında Muharrem Işık’ın eşi Müşkünaz Işık’ın feryatları salonda yankılandı. Muharrem Işık ilk müdahalenin ardından sağlık kontrolü için salondan çıkarıldı.

Aynı operasyon sırasında şehit olan Jandarma Kıdemli Çavuş Hüseyin Doğan’ın annesi Elif Doğan da madalyayı almak üzere kürsüye yaklaşırken ağlamaya başladı. Kürsüden inen Cumhurbaşkanı Gül, sarılarak Doğan’ı teselli etmeye çalıştı.

Madalya alanlar arasında 3 Ekim 2008 tarihinde Aktütün Jandarma Sınır Karakolu’na terör örgütünce düzenlenen saldırıda şehit düşen Uzman Erbaş Bahattin Erturhan’ın kızı Sıla Erturhan ile Hakkari’nin Dağlıca mevkinde 21 Ekim 2007 tarihinde yaşanan çatışmada gazi olan Piyade Er Yusuf Dönmez de yer aldı.

Madalya verilenlerin çoğunun mayın saldırısı sonucu şehit ya da gazi olması dikkat çekti.

Törende, Cumhurbaşkanı Gül’ün sağında Bingöl’de mayınlı saldırı sonucu iki gözünü kaybeden gazi Jandarma Teğmen Alper Kür, solunda Mardin’deki bir çatışmada gazi olan polis memuru Abbas Gündüz oturdu.

Törene, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Ankara Valisi Kemal Önal,  Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile Anadolu Ajansı Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi’nin de aralarında bulunduğu medya temsilcileri, şehit ve gazi yakınları katıldı.

"Herkesin baş üstünde tutması lazım"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törenin ardından, resepsiyon salonuna geçerek şehit yakınları ve gazilerle tek tek görüştü, sorunlarını dinledi ve taleplerinin yerine getirilmesi konusunda talimatlar verdi.

Duygusal bir havanın egemen olduğu resepsiyonda Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay başta olmak üzere resepsiyona katılan bakanlar ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal da şehit yakınları ve gazilerle yakından ilgilendiler.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra, gazetecilere yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Onlara gerçekten hepimizin başımızın üstünde yerleri olduğunu göstermek için bu tür törenleri en üst makamlarda yapmamız lazım. Bir taraftan çelişki içinde oluyoruz. Üzüntüler tekrar hatırlatılıyor diye. Ama kendilerine hep sorduğumda, hepsi de doğrusu bütün devlet erkanının özeni göstermesinden duyduğu memnuniyeti dile getiriyorlar. Böyle bir taraftan hüzünlü, bir taraftan onur ve gururu beraber yaşadığımız bir gün oluyor. Ne olursa olsun; şehitler, gaziler hangi mahallede ise hangi köyde ise onları herkesin baş üstünde tutması lazım.

Herkesin onları hep baş üstünde tutması; onlarla her mahalle, her köy, şehrin övünmesi lazım. Doğrusu bu mesajı vermek istiyorum." Gül, bir soru üzerine, terörle mücadeleye devam ederken şehit ve gazilere yenilerinin eklenmemesini arzu ettiklerini belirterek, "Bugün bunu söylememiz lazım: Bir tane daha şehit bir tane daha gazi görmek istemiyoruz ama bu bir zafiyet olarak da görülmemeli" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resepsiyondan ayrılırken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ile kısa süreli bir görüşme yaptı.

Editör: TE Bilişim