Buzulların Erimesi Kıyıları Vuracak

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), buzulların erimesiyle ortaya çıkacak su baskınlarının, 2050'de büyük kıyı kentlerinde 28 trilyon dolar zarara yol açacağını bildirdi.

WWF çevreci vakfın İsviçre şubesinin iklim ve enerji sorumlusu Ulrike Saul, sıcaklığın 2050'ye kadar 0,5 ve 2 derece arasında yükselmesi durumunda, denizlerin seviyesinin de yarım metre yükselerek, önemli maddi hasara yol açması olasılığından söz etti.

Bir Alman sigorta kuruluşunun da katıldığı araştırmaya göre, bu senaryoya göre denizlerin yükselmesi dünyanın en önemli 136 liman kentinde 28 trilyon dolar tutarında maddi zarara neden olacak.

2050'de 2 Derece Artan Ortalama Sıcaklık Denizleri 15 cm. Yükseltecek!
İklim koruma konusunda şu andaki politikaların değiştirilmemesi durumunda 2050'de 2 derece sıcaklık artışının daha kuvvetle muhtemel olduğuna işaret eden WWF yetkilileri, deniz seviyesinin yükselmesinden ABD'nin kuzeydoğu kıyılarının orantısız etkileneceğini, buralarda denizin seviyesinin dünya ortalamasından 15 cm daha yükseğe ulaşabileceği uyarısında bulundu.

WWF sorumluları, New York'ta deniz seviyesindeki yükselmenin, kasırga ve fırtınaların yoğunluk ve şiddetinin artmasıyla daha ciddi bir sorun haline gelebileceğini belirterek, denizlerin yükselmesiyle birlikte, kategori 4 şiddetinde New York kentini vuran bir kasırganın, şu anda verebileceği 1 trilyon dolarlık zarara karşın 2050'de 5 trilyon dolar maddi hasara yol açabileceğini kaydetti.

2020 Yılına Kadar Karbondioksit Salınımı %40 Azaltılmalı!
WWF, bu gidişe engel olmak için sanayileşmiş ülkelerin CO2 salımlarını 2020 yılına kadar % 40 oranında düşürmeleri gerektiğinin altını çizerek, Aralık'ta Kopenhag'da düzenlenecek BM iklim zirvesine katılan ülkelere, 2012'e yürürlükten kalkacak Koyoto Sözleşmesi'nin yerini alacak kararlı ve zorlayıcı bir anlaşma konusunda uzlaşmaya varmaları çağrısı yaptı.

Editör: TE Bilişim