Buzul Çağı 6 Ayda Geldi
 
Avrupa'da 13 bin yıl önce görülen buzul çağının 6 ay gibi kısa bir süre içinde oluştuğu ortaya çıktı. Daha önceki araştırmalar buzul çağının 10 yılda oluştuğunu gösteriyordu.


Hollywood yapımı filmde dünya aniden buzul çağına giriyordu. "Yarından Sonra" (The Day After Tomorrow) adlı filmde dünyanın büyük kentleri buzul çağına giriyor ve her şey aniden donuyordu. Bu film sinemalarda gösterildiğinde çok inandırıcı gelmemişti. Ancak son araştırma Avrupa'nın 13 bin yıl önce buzul çağına girerken 10 yıl içinde değil de sadece 6 ay gibi kısa bir zaman diliminde buzul çağına girdiğini gösterdi.

10 YIL OLARAK BİLİNİYORDU

Yeni bir araştırma, Avrupa'ya son buzul çağı sadece 6 ay içinde geldiğini ortaya çıkardı. Daha önceki araştırmalarda, 13 bin yıl önceki son buzul çağının gelmesinin 10 yıllık bir süreç içinde olduğu iddia edilmişti. Ancak bilim adamları, şimdi bu sürecin 20 kat daha hızlı olduğunu gösteriyor.

İngiliz Daily Mail'deki habere göre, araştırmanın başkanı Jeoloji bilimleri profesörü William Patterson, Kuzey Yarıküre'nin, Körfez Akıntısının aniden yavaşlamasıyla donduğunu, buzulların kuzey kutbundan yüzlerce kilometre güneye yayıldığını söyledi.

Patterson, bunun o dönemde yaşayanlar açısından çok ani olduğunu belirterek, "Bu olay, Britanya'yı alıp birkaç ay içinde kuzey kutbuna götürüp bırakmak gibi bir şey" dedi.

Araştırması New Scientist dergisinde yayımlanan Patterson'un bulguları, Batı İrlanda'daki Lough Monreagh gölünden çıkarılan çamur birikintileri üzerinde yapılan incelemelere dayanıyor. Patterson, bu bölgeyi, "bilimsel anlamda dünyadaki en iyi çamura sahip" yer olarak tanımlıyor.

Patterson, çamur tabakalarını hassas bir robot bıçağıyla 0.5 milimetre kalınlıkta kesti. Her bir tabakanın üç aylık çökeltiyi gösterdiği belirtilerek, böylece bu tabakalar arasındaki değişikliklerin bu çok kısa zaman dilimlerindeki ısı değişimini göstermede kullanıldığı bildirildi.

Editör: TE Bilişim