Burun Tıkanıklığı Deyip Geçmeyin

Geniz eti, kemik ve kıkırdak eğrilikleri, soğuk algınlığı gibi sorunların neden olduğu burun tıkanıklıkları, bronş ve akciğer problemlerine, çocuklarda, bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişim bozukluklarına neden olabiliyor.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüsamettin Olgun, tıkalı bir burunun hayatı zorlaştırdığını, yaşam kalitesini düşürdüğünü ve insanı mutsuz kıldığını söyledi.

Olgun, "Kısaca burun, insan vücudunun sağlık ve mutluluk anteni gibidir. Burnunun tamamını kullanamayan bir insanın sağlıklı ve mutlu olması mümkün değildir." dedi. Hüsamettin Olgun, burnu tıkalı olan kişinin yediklerinin tadını alamadığını, boğazının sürekli kuruyup, tahriş olarak mikropların çoğalmasına uygun bir ortam oluşturduğunu belirtti.

Burunda başlayan sorunun önlem alınmazsa alt solunum yollarını da etkilediğini ifade eden Olgun, "Bronş ve akciğer problemlerine yol açar. Çocuklarda, bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimi etkiler, ağız solunumu diş eti ve damak gelişimini bozar. Tıkalı burun, konuşma ve ses bozukluğuna yol açar. Boğuk ve genizden konuşma başlar. Tüm bu değişimlerden dolayı kişinin ruhsal durumu da bozulur, sürekli sıkıntı oluşur ve kişi depresyona girebilir." dedi.

Dr. Hüsamettin Olgun, burun tıkanıklığının ayrıca çocuklarda psikolojik sorunlar yaratabileceğini, altına işeme görülebileceğini kaydederek, şöyle konuştu:
"Burun tıkanıklığı, şiddetli baş ağrısı, uykuya meyil, adale ağrıları ve bitkinliğe neden olabilir. Dışarı ve genize atılamayan akıntı, sinüs kanallarını tıkayarak müzmin sinüzite yol açar. Burun arkasına akan iltihaplı akıntı yutak, gırtlak, bronş ve akciğerlere enfeksiyon bulaştırır. Bu durum kalbi de etkileyebilir."

Olgun, burun tıkanıklığının tedavisinin teşhisten sonra zor olmadığını da vurguladı.

Editör: TE Bilişim