Bülent Ecevit Anılıyor

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, ölümünün 3. yıl dönümünde eşi Rahşan Ecevit, KKTC'nin Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Kıbrıs gazilerinin de aralarında bulunduğu sevenleri tarafından Devlet Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.

Törende, Ecevit'in mezarına Rahşan Ecevit, üzerinde ''Rahşan Ecevit ve arkadaşları, özlemle anıyoruz'', Denktaş da ''KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı'' yazılı birer çelenk bıraktı.
Dua edildikten sonra bir konuşma yapan Denktaş, ''Yerini dolduramayacağımız 'hak, halk ve Türkiye' diyerek başını daima dik tutmuş, emperyalizmin önünde ellerini bağlayıp boyun eğmemiş, milli Kıbrıs davası tehlikeye girdiğinde cesaretle gereken kararı alarak Türkiye'nin gurur davasını, güvenlik davasını ve Kıbrıs'ta yaşayan insanları kurtarmak ve Kıbrıs'a barış getirmek suretiyle gereken her şeyi yapmış olan değerli Başbakan Bülent Ecevit'i anmak için toplanmış bulunuyoruz'' dedi.

Kıbrıs Türklerinin Ecevit'e şükran borçlarını ödeyemeyeceklerini ifade eden Denktaş, ''Barış harekatı yapılmamış olsaydı bugün Kıbrıs'ta 70 bin Türk şehidi, Yunan bayrağı altında olacaktı. Girit'te olduğu gibi Kıbrıs'ta tek bir Türk kalmayacaktı. Türkiye, 'Kıbrıs'ı Yunan adası yapmasın' diye belki de Yunanistan ile büyük bir savaşa katılacaktı. Cesaretle almış olduğu karar, Türkiye'nin gururu olmuştur. Onu unutmak mümkün değildir'' diye konuştu.

''Ecevit'in gerçekten bir halkçı olduğunu, onun ilkeleri, köy-kent gibi düşünceleri kabul edilmiş olsaydı Türkiye'nin bugün çok daha başka bir yerde olacağını ve hiçbir yeni açılım yapma gereği de doğmayacağını'' savunan Denktaş, ''Onu rahmetle anıyoruz. Yattığı yer nur olsun. Ümit ederiz ki hayatı, ilkeleri, verdiği mücadele sadece bir kaç kitapla değil, gençlerin okuyup ders alacakları, vatan, millet, bağımsızlık, egemenlik denince 'Atatürk ne yapmışsa Bülent Ecevit de onu yaptı. Bizim de görevimiz o yolda yürümektir' diyerek gençler kendilerini onların yolunda yetiştirir'' ifadesini kullandı.
Rahşan Ecevit de duygularının sorulması üzerine, ''Arkadaşımız çok güzel söyledi. Ağzına sağlık. Benim de fazla bir diyeceğim yok'' dedi.

Denktaş'ın konuşmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Törene, çoğunluğunu Kıbrıs Barış Harekatı'na katılanların oluşturduğu Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Ecevit'in eski koruma müdürü ve İzmir Bağımsız Milletvekili Recai Birgün ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Bu arada, törenden önce gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Denktaş, ''Siz en yakınınızı, canınızı, hürriyetinizi kurtaranı kaybettiğinizde ne duygu içerisinde olursanız ben de aynı duygu içerisindeyim. Rahmetli Ecevit'in kararlılığı olmasıydı bugün Kıbrıs'ta tek bir Türk kalmazdı. Allah rahmet eylesin. Kendisine bütün Kıbrıs Türk'ü şükran borcunu ödeyemez'' dedi.

Eski Adalet Bakanlarından Hikmet Sami Türk de Ecevit'in yokluğunun bugün her zamankinden daha çok hissedildiğini belirterek, ''Ama biz onun gösterdiği doğrultuda ülkemizde hakça bir düzeni gerçekleştirmek, dışarda onurlu bir Türkiye'yi ilerletmek için çalışmak durumundayız'' diye konuştu.

DSP'LİLER DE ORADAYDI

DSP Genel Başkanı Masum Türker de beraberindeki partililerle Ecevit'in mezarını ziyaret etti. Türker, burada yaptığı konuşmada, ''Demokratik Sol Hareket''in kuramcısı, DSP'nin kurucusu olan, Türkiye'nin dünyada hak ettiği yeri alması konusunda ulusal duruşuyla bundan sonra herkese örnek gösterilecek Ecevit'in ölüm yıl dönümü nedeniyle burada bulunduklarını söyledi.

Her 5 Kasım'ın kendileri için nerede olduklarını, nereden geldiklerini, kim olduklarını hatırlatacak bir gün olduğunu kaydeden Türker, ''Bugün aslında Türkiye'de unutturulmak istenen sol hareketi meşrulaştıran ve bu hareketi düşünceden eyleme dönüştüren rahmetli Ecevit'in ne kadar öngörülü ve bu hareketin dinamizmi içinde geleceği nasıl yakaladığını hep hatırlatacaktır. Kendisinin eksikliğini yalnız biz demokratik solcular değil, şu anda Türkiye hissediyor'' dedi.

Bülent Ecevit'in bir konuşmasında, ''Eğer Allah yolunda olan tarikatlar bir gün iktidar yoluna girerlerse Türkiye'nin gidişi ve izlenecek yol bizi hem dünyadan, hem çağdaşlıktan uzaklaştırır'' dediğini hatırlatan Masum Türker, ''Biz burada kendisine söz veriyoruz. İktidar yolunu çeşitli şekillerde elde edenlerin, Türkiye'yi bugünkü duruma getirenlerin önünde hep dikileceğiz. Nitekim 10 Kasım gününü farklı şekilde yorumlamak isteyenlere ilk çıkışı biz yaptık. Bu konuda kendisinin öngörüsü içinde hareket ettik'' diye konuştu.


DSP Genel Başkanı Türker, Ecevit'in ruhuna şekil veren ve yapılandıran düşüncelerinin sürekli kendileriyle birlikte ve kendilerinden sonraki kuşaklarca da yaşatılacağını belirtti. Demokratik solun bir düşünce, bir hareket olarak başladığını anlattı.

Türker, ''Toplumsal değerlere önem veren, inançlara saygılı olan ama asla çağdaşlığın temel örgüsü olan laiklikten vazgeçmeyen genel başkanımız, bizim gönlümüzün genel başkanı...'Ölünceye kadar DSP'liyim' deyip gerçekten vefat ettiği gün DSP'li olan Bülent Ecevit'imizi rahmetle anıyorum ve kendisine söz veriyorum; başta ben olmak üzere bütün demokratik solcular hem geleceğe ışık tutan bu düşüncelerini yayacak gençleri yetiştireceğiz, hem de gücümüzün yettiği yere kadar, ne pahasına olursa olsun bu düşüncelerin Türkiye'nin hayrına ve bekasına, en önemlisi insanlığın özgürlüğüne ilişkin olduğunu her yerde anlatacağız'' dedi.

DSP Genel Başkanı Türker'in konuşmasının ardından Ecevit'in kabri başında Kur'an okundu ve dua edildi.

Törende, bazı partililer de Bülent Ecevit için yazdıkları şiirleri okudu.

Törene, eski genel başkan Zeki Sezer, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, eski bakanlardan Hikmet Sami Türk, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun ve milletvekilleri ile çok sayıda partili katıldı.

GENEL KURUL'DA DA ANILDI

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, ölümünün 3. yılında Genel Kurulda da anıldı.

Yerinden söz alan Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, Ecevit'in halkçı ve vatansever olduğunu, zarafet ve nezaketiyle halkın gönlünde taht kurduğunu dile getirdi.

Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı da Ecevit'in, insani yönüyle, devlet ve siyaset adamı olarak sayılabilecek çok özelliği bulunduğunu söyledi.

Halıcı, Ecevit'in, siyasette uzlaşma kültüründe attığı somut adımların, herkese örnek olmasını isteyerek, Türkiye'nin hoşgörü, uzlaşma ve koalisyona ihtiyacı bulunduğunu belirtti. Halıcı, koalisyonun sadece hükümetlerde değil, vicdanlarda, yüreklerde ve beyinlerde de olabileceğini vurgulayarak, ''Düşünce koalisyonuna ihtiyaç  var'' dedi.

MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Ecevit'in milli duruşuyla Orta Doğu'nun, bugün yaşanan kötü duruma gelmemesi için çalıştığını, Çekiç Gücü geri gönderdiğini, Irak'ın işgaline karşı mücadele ettiğini anlattı. Durmuş, ''İktidarını kaybetti ama onurunu kaybetmeden, öbür hayata göç etti'' ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay da Bülent Ecevit'in, her zaman saygınlığı ve dürüstlüğüyle anılacağını, hizmetlerinin takdirle hatırlanacağını kaydetti. Okay, Ecevit'in 12 Mart ve 12 Eylül sonrasındaki mücadelesinin, demokrasinin gelişmesinde önemli bir adım olduğunu belirtti.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Ecevit'e Allah'tan rahmet ve ailesine başsağlığı diledi.

DTP Grup Başkanvekili Gültan Kışanak, Ecevit'in darbelere karşı tavır aldığını, demokrasi mücadelesinde önemli katkılarının bulunduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilişim