Biyoyakıt aç bırakacak

Dünyada gıda fiyatları hızla tırmanıyor. Buna yolaçan da biyoyakıt. Dünya bankasının raporu...

Dünya Bankası'nın İngiliz Guardian gazetesine sızan, henüz yayımlanmayan raporuna göre biyoyakıtların gelişimi 2002 yılından bu yana gıda fiyatlarının yüzde 75 artmasına neden oldu.

Dünya Bankası'ndan ekonomi uzmanı Don Mitchell tarafından kaleme alınan raporda, 2002'den Şubat 2008'e dek incelenen gıdaların fiyatının yüzde 140 arttığı, enerji ve gübre fiyatlarındaki artışın gıda fiyatlarına sadece yüzde 15'lik artışla yansıdığı belirtilerek, biyoyakıtların bu dönemde yüzde 75'lik artışa neden olduğuna dikkat çekildi.

Dünya Bankası, artan gıda fiyatlarının tüm dünyada 100 milyon insanı yoksulluk sınırının altına ittiği tahmininde de bulundu.

Raporda, Avustralya'daki kuraklığın gıda krizine büyük bir etkisi olmadığı ifade edilerek, gıda fiyatlarını en çok etkileyenin Avrupa ve ABD'deki biyoyakıt kullanımınındaki artış olduğu vurgulandı.

Brezilya'da biyoyakıt için şeker kamışı kullanımının da gıda fiyatlarına bu kadar büyük etkisinin olmadığının ifade edildiği raporda, biyoyakıtlara yönelmede artış olmaması durumunda dünya buğday ve mısır stoklarının bu kadar azalmayabileceği, diğer nedenlere bağlı fiyat artışlarının da daha ölçülü olabileceğine dikkat çekildi.

Japonya'da yapılacak G8 zirvesine bir hafta kala haberi yayımlayan Guardian, nisanda hazırlanan raporun ABD hükümetine "zarar vermemek" için yayınlanmadığını yazdı. Rapor, ABD Başkanı Bush'un fiyat artışını Hindistan ve Çin'den gelen talep artışına bağladığı açıklamalarıyla çelişiyor.

G-8 zirvesinde, gıda fiyatlarındaki artışın yanı sıra gıda krizine karşı yapılacaklar ve biyoyakıtlarla ilgili politikalar tartışılacak.
(AA)

Denizhaber.com

Editör: TE Bilişim