Benzinin Asıl Pompa Fiyatı

Akaryakıt şirketleri kaşıkla verip kepçeyle alıyor. İndirimiler göz boyamadan ibaret. İşte olması gereken fiyat..


Akaryakıt dağıtım şirketleri cezanın yolda olduğunu görünce benzine bir haftada 3 kez indirim yapmak zorunda kaldılar. Oysa benzin bugün 2.42 YTL seviyelerinde olmalıydı.

Benzinin fiyatının ne kadar yüksek olduğunu anlamak için geçmişteki rakamlara bakmak kafi..

Benzinin fiyatı 3.19’dan 2.97 YTL’ye indi. Petrolün varil fiyatı da şu anda 58 dolar. Oysa Mart 2005'te petrolün fiyatı 57.5 dolardı. Yani bugünkü fiyatla aynı seviyelerde.

2.42 YTL olmalıydı

Peki pompa fiyatı o tarihte kaç lira dersiniz? Tam tamına kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2.42 YTL.

Bugün ise 95 oktanın fiyatı 2.97 YTL. Aradaki fark şirketlerin tatlı karı olarak cebe iniyor. Yani benzinin fiyatının Mart 2005’e kıyasla hâlâ 55 YKr yüksek olduğu görülüyor.

ABD'de yarı yarıya indi

Amerikan Enerji Bakanlığı Enerji Enformasyon Dairesi verilerine göre, ham petrolün 147 dolarla zirve yaptığı temmuz ortalarında ABD'de 1 galon (3,8 litre) benzin 4,05 dolara satılarak tarihî rekor kırdı.

Ancak uluslararası piyasalarda petrol fiyatları 60 doların altına inmesiyle akaryakıt ürün fiyatları da hızla düşüse geçti. 10 Kasım itibarıyla Amerika'da 1 galon benzinin fiyatı 2,17 dolara geriledi.

Devlet gizli zam yapıyor

Bir diğer ifadeyle benzinin litresi 3 aylık dönemde 1,07 dolardan 0,57 dolara indi. Türkiye'de ise aynı dönemde benzin litre fiyatı 3,61 yeni liradan dün itibarıyla 2,97 yeni liraya düştü.

Görüldüğü gibi bizdeki Rafineri çıkış fiyatındaki düşüş Amerika'daki gibi değil. Nedeni de devletin akaryakıta yüklediği fahiş vergiler. Hal böyle olunca rafineri çıkış fiyatı istnilen oranda olmuyor. Varil fiyatı inse de yansıtılan fiyat aynı oranda olmuyor.

Editör: TE Bilişim