'Bedelli Askerlik' te Kritik Gün

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sürpriz çıkışının ardından Türkiye’nin gündemine oturan bedelli askerlik uygulamasına ilişkin merakla beklenen görüşme bugün saat 17.30’da gerçekleşecek. Erdoğan, bir araya geleceği Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’a bedelli askerliğe dair talepleri iletecek ve görüşünü soracak.

Başbuğ’un, terörle mücadeleye dikkat çekerek, ordunun asker ihtiyacını karşılama oranının giderek azaldığını anlatacağı ve uygulamanın kısa vadede yararlı olmayacağını söyleyeceği belirtiliyor. Kulislerde, bedelli askerliğe ilişkin bir orta yolun bulunabilmesinin gündemde olduğu ve “başvuracak yükümlülerin yaşının yüksek tutulması” formülünün tartışmaya açılabileceği belirtiliyor.
Erdoğan ile Başbuğ’un haftalık olağan görüşmeleri, Başbuğ’un programı nedeniyle üç haftadır gerçekleşemedi. TBMM’deki anayasa değişikliği görüşmeleri ve Yeni Zelanda Başbakanı John Key’nin Ankara’daki resmi ziyareti nedeniyle, olağan görüşme dün de yapılamadı. İkili, 1 Nisan’dan sonra ilk kez bugün bir araya gelecek.
Başbakan Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili önceki günkü açıklamasında, Başbuğ ile görüşmesinde konunun değerlendirileceğini belirterek, “Şartlar uygunsa, müsaitse bakılır” dedi.

İhtiyacı karşılayamıyoruz

Erdoğan, yaklaşık 100 bin kişinin beklediği ifade edilen bedelli askerlikle ilgili kritik görüşmede, Milli Savunma Bakanlığı’ndan aldığı bilgiler ve Başbakanlık’a ulaşan talepler ışığında konuyu Başbuğ ile değerlendirecek.
29 Nisan 2009’da yaptığı basın toplantısındaki sözlerini tekrarlaması beklenen Başbuğ’un, iç güvenlik harekâtı kapsamında terörle mücadelenin yoğun olarak sürdüğünü kaydederek, ordunun asker ihtiyacını karşılama oranının giderek düştüğüne vurgu yapacağı bilgisi kulislere yansıdı. 2011’de yüzde 60’a düşecek olan “ordunun asker ihtiyacını karşılama oranı” çerçevesinde ileriki yıllara dair rakamları içeren bir dosyayı Erdoğan’a sunabileceği kaydedilen Başbuğ’un, bedelli askerlik uygulamasının kısa vadede yararlı olmayacağını söylemesi bekleniyor.

30 yaş için bedelli

Öte yandan, görüşmede bir orta yol formülü olarak bedelli askerlikten 30 yaş ve üstündeki yükümlülerin yararlanmasının gündeme gelebileceği, bu sınırlama uygulamadan yararlanacakların sayısını düşük tutacağından hem sivil hem de askeri yetkililerin bu formüle sıcak bakabileceği kaydedildi.

Güner: Yarını bekleyin

Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümü resepsiyonuna katılan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner gazetecilerin bedelli askerlik konusuna ilişkin sorularını, “Yarını (bugünü) bekliyoruz. Şimdi ne desem olmaz” yanıtını verdi.

Editör: TE Bilişim